Szaftosan az igazi
Bácskai rizses hús jó sok lecsóval
Mi történik akkor, ha a pörköltet összeházasítjuk a rizses hússal? Megszületik a Bácskai rizses hús. Ez a közkedvelt étel eredetileg egy szerb, kemencés étekből vált hazánk egyik kedvenc fogásává. A hagyományos receptúrának ugye sertés pörkölt az alapja, de mi ezt most megbolondítjuk egy kis lecsóval.
Biztos sokan emlékeznek még az iskolai menzák száraz, íztelen Bácskai rizses húsára, ami nem tartozott a legjobban várt menük sorába. Jó persze, némi kovászos uborkával azért lecsúszott, de lehet ez az étel ennél jóval finomabb, szaftosabb is. Most azt is eláruljuk hogyan.
Hozzávalók:
50 dkg sertés lapocka
30 dkg rizs
40 dkg tv paprika
20 dkg paradicsom
1 nagy fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 kiskanál piros paprika
3 evőkanál sertés zsír
só, bors, ízlés szerint majoránna
Elkészítés:
A húst megmossuk, majd felvágjuk vagy felkockázzuk. A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk, a paradicsomot és a paprikát szintén megmossuk és felkockázzuk. Pörkölt alapot készítünk. A zsírt felhevítjük, a hagymát üvegesre piritíjuk rajta, majd jöhet hozzá a hús, amit fehéredésig pirítunk. Az edényt lehúzzuk a tűzhelyről, a húst megszórjuk a piros paprikával, majd felengedjük kevés vízzel. Sóval, borssal és fokhagymával ízesítjük, 15-20 percig főzzük. Aztán jöhet a paradicsom és a paprika és további 15 perc főzés. Amikor az ízek összeértek a pörkölthöz hozzáadjuk a megmosott rizst is, majd felöntjük 3-4 dl vízzel. Fedő alatt kb. 25 perc alatt készre főzzük, nem árat ha közben többször megkeverjük, ha szükséges még utánaízesítünk.
Még több recept:
Túrógombóc a nagyi receptje szerint
Sertéspörkölt Gazda módon
Hozzászólás zárolva.