A pörkölt és a palacsinta csodás szerelemgyereke
Hortobágyi húsos palacsinta
Gasztronómiai berkekben állandóan megy a vita arról, hogy eredetileg milyen húsból kell készíteni, és lehet-e darálni a tölteléket vagy inkább csak a hús apróra vágása ajánlott. Nehéz igazságot tenni és nem is biztos, hogy szükséges, mint annyi minden máshoz, a Hortobágyi palacsinta elkészítéséhez is többféle változat létezik.
Ez az étel a neve ellenére valójában nem a Hortobágyról származik, az 1958-as brüsszeli világkiáltásra találta ki egy magyar szakács, nevét pedig egyszerű marketingfogásként kapta a kifejezetten az eseményre kreált, összevágott borjúpörkölttel készített étek. Ezen információk alapján tehát megállapíthatjuk, hogy a klasszikus recept borjúhússal készül és nem darálják, hanem összevágják hozzá a húst. Persze semmi nincs kőbe vésve, így jöhet is egy csirkés változat.
Hortobágyi húsos palacsinta
Hozzávalók a töltelékhez és a mártáshoz:
1 kg csirkehús (melle, combja szárnya, ki mit szeret)
2 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 db zöld paprika
3 db paradicsom
5 dl tejföl
2 dl tejszín
1 evőkanál
4-5 dl alaplé vagy víz
3 evőkanál olaj
só, bors, piros paprika
Hozzávalók a palacsintához:
50 dkg liszt
2 tojás
3 dl tej
2 dl szóda
csipetnyi só
2 evőkanál olaj
Elkészítés:
Először elkészítjük a sós palacsintákat, melyek annyiban különböznek édes társaiktól, hogy nem tartalmaznak cukrot. A két tojást felverjük, csipet sóval ízesítjük, ebbe fokozatosan beleszitáljuk a lisztet, majd állandó kevergetés mellett, jöhet a tej és a szódavíz, aztán forró olajon kisütjük a palacsintákat. A vöröshagymát és fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, kevés olajon üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a csirkehúst. A húst fehéredésig pirítjuk, majd meghintjük piros paprikával, sóval, borssal ízesítjük és felöntjük alaplével vagy sima vízzel, hogy ellepje a húst, majd hozzáadjuk a megtisztított paradicsomokat és paprikákat is. Addig főzzük míg meg nem puhul, ha szükséges még vizet vagy alaplevet adunk hozzá. Az elkészült húst kivesszük a lábasból, a megmaradt szaftot pedig besűrítjük. Ehhez 2 evőkanál tejfölt elkeverünk 1 evőkanál liszttel, sóval borssal ízesítjük és két evőkanál vízzel fellazítjuk. A keveréket hozzáadjuk a pörköltalaphoz. A mártást kiforraljuk, tovább ízesítjük tejföllel, sóval, borssal majd kézi mixerrel simára egyneműsítjük. A csirkehúst lecsontozzuk ha szükséges, majd egészen apróra vágjuk, illetve le is darálhatjuk. A húst összekeverjük egy-két evőkanál szósszal, majd beletöltjük a palacsintákba. Az elkészült palacsintákat egy tűzálló tálba helyezzük, rálocsoljuk a maradék mártást és a tejfölt, majd előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt összesütjük.
Hozzászólás zárolva.