Túrós csusza házi tésztából
Ha túrós tésztáról van szó, akkor többnyire a boltban kapható, kész tésztából készült étel jut eszünkbe, pedig nem olyan nagy ördöngösség saját kezűleg elkészíteni a csuszatésztát. A friss házi tészta egészen új megvilágításba helyezi ezt a kedvelt fogást.
A magyar irodalomban többen is megénekelték már a túrós csusza dicséretét. Móricz Zsigmond, Krúdy Gyula, de még Fejes Endre is belecsempészte egy-egy regényébe. Nem véletlenül, hiszen ez egyike a hamisítatlan magyar fogásoknak. Érdemes egyszer házilag készített tésztával is kipróbálni, nem olyan nagy ördöngösség az elkészítése. Mutatjuk is hogyan.
Túrós csusza házi tésztából
Hozzávalók:
50 dkg liszt
30 dkg túró
10 dkg füstölt szalonna
5 dkg zsír
4 db tojás
3 dl tejföl
só
Elkészítés:
A lisztből, a tojásból és kevés sóból tésztát gyúrunk. Lisztezett deszkán vékonyra kinyújtjuk, és száradni hagyjuk. Amikor a tészta megszáradt, nagyobb darabokra összetörjük és forrásban lévő sós vízben kifőzzük. Hideg vízzel lehűtjük, leszűrjük, olvasztott zsírral meglocsoljuk és tálalásig, vízgőz fölött melegen tartjuk. A füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk és serpenyőben kiolvasztjuk, a túrót szitán áttörjük. Tálaláskor egy tálra helyezzük a tésztát, tetejére mehet az áttört túró, aztán tejföllel meglocsoljuk és a tetejét megszórjuk a kiolvasztott tepertővel.
Még több tésztaétel:
Eperrel töltött gombóckák
Így készül a klasszikus bolognai ragu
Hozzászólás zárolva.