A Csáky rostélyos békebeli receptje
Jöhet egy tojásos lecsóval töltött húsrolád előkelő névvel? Ha, igen akkor tessék figyelni, mert a Csáky rostélyos békebeli receptje következik.
Első hallásra azt gondolnánk, hogy ez az étel is valamelyik grófról vagy hercegről kapta a nevét, de nem így van. Feljegyzések szerint volt ugyan egy Csáky család, amely grófokkal és miniszterekkel büszkélkedhet, de ez a fogás Csáky Sándor mesterszakácsról kapta nevét, aki a XX. század elején a Balatonfüredi Szívszanatórium konyháját is igazgatta egy ideig. Természetesen ez az élvezeti értékéből mit sem von le. Az eredeti recept szerint marhahúst kell hozzá használnunk, de elkészíthető sertésből vagy akár csirkéből is.
Csáky rostélyos
Hozzávalók:
80 dkg rostélyos színhús
12 dkg zsír vagy olaj
20 dkg vöröshagyma
10 dkg füstölt szalonna
3 paradicsom
5 tojás
5 paprika
2 evőkanál liszt
3 dl tejföl
3 dl tejszín
1 gerezd fokhagyma
só, őrölt bors, piros paprika
Elkészítés:
A húst felszeleteljük, kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk. Az apróra vágott szalonnát lepirítjuk, hozzáadjuk a megtisztított, felkockázott vöröshagymát, a felkockázott paradicsomot és paprikát. Sóval ízesítjük lepirítjuk majd jöhet hozzá a felvert tojás. Ezzel a tojásos lecsóval megtöltjük a rostélyosokat, majd felcsavarjuk őket és zsineggel összekötözzük, vagy hústűvel megtűzzük. A húsroládokat lisztbe hempergetjük, majd forró zsírban vagy olajban elősütjük, egy lábasba helyezzük. A megmaradt zsírhoz hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, megszórjuk piros paprikával és kb. 2 dl vízzel vagy alaplével felöntjük, sóval ízesítjük. Ezt a levet ráöntjük a rostélyosokra, majd lefedve pároljuk őket. A megpuhult húst kiszedjük a léből, levesszük róla zsineget és pihentetjük. A főzőlevet besűrítjük a liszttel, a tejföllel és a tejszínnel. A mártást kiforraljuk, leszűrjük. A húst felszeleteljük és a mártással bevonjuk. Nokedlival vagy zsemlegombóccal tálaljuk.
Még több húsos fogás:
Wellington bélszín
Májjal töltött sertésdagadó
Hozzászólás zárolva.