Facebook hozzászólás
602

Negyedik hullám, kötelező oltás, újabb korlátozó intézkedések – mire számíthatunk a közeljövőben?

A negyedik hullám előbb, utóbb hozzánk is megérkezik, a nagy nyári lazítás után pedig elgondolkodhatunk azon, milyen intézkedésekkel szállhatunk szembe az újra támadó kórral. Egyre több országban próbálkoznak azzal, hogy néhány foglalkozási csoportnál kötelezővé teszik az oltást, ugyanakkor a be nem oltottak esetében bizonyos jogokat készek megvonni, így esetükben kétségessé válhat például a színházak, a koncertek, az éttermek látogatása.

Bár idehaza immár negyedik napja nincs újabb halálos áldozata a járványnak, azt azonban komoly figyelmeztető jelnek kell tekintenünk, hogy ha nem is ugrásszerűen, de fokozatosan emelkedik az új fertőzöttek száma.

Legutóbb,  hétvégén161 új Covid-fertőzött került frissen a hazai statisztikákba, ami négyhetes rekordnak számít; vagyis közel egy hónapja nem regisztráltak ilyen sok új vírushordozót a tesztelések elvégzését követően.

Oltás, vagy kötés. Fotó: depositphotos.com
Oltás, vagy kötés. Fotó: depositphotos.com

Jelenleg azonban az összes teszten belül a pozitívak aránya 1 százalék alatt van idehaza, márpedig a WHO, azaz az ENSZ szakosított egészségügyi szervezetének ajánlása szerint a járványt addig tartja egy adott ország megfelelő kontroll alatt, amíg az összes teszten belül ez az arány 5 százalék alatt van. Mi pedig ettől még távol vagyunk.

Most még jók a számok

Átoltottság tekintetében sem állunk rosszul, ha az összlakosságot tekintjük, a beoltottak száma 5 596 543 fő, közülük 5 374 864-en kapták meg a második oltást is. Hogy ez persze elegendő-e a teljes nyájimmunitás eléréséhez, vagy csupán játék a számokkal, nem tudhatjuk. Erre a nemzetközi példák sem adnak egyértelmű választ; elég, ha csak az izraeli esetet nézzük, ahol magas az átoltottság, a társadalom 60 százaléka kapta meg mindkét oltást, a delta variáns mégis nagyon gyorsan terjed az országban.

Magyarországon gondot csupán az okozhat, hogy jelentősen lelassult az oltási program, a célként megjelölt hatmilliós beoltott elérése elég messzinek tűnik a jelenlegi, napi átlagban tízezer alatti oltakozási hajlandóság mellett. Egyre több adat lát napvilágot arról is, hogy azokban a hatvan év feletti idős honfitársainkban, akiket kínai vakcinával oltottak, mintegy 20 százalékban nem mutatható ki az antitestek jelenléte. Így esetükben a védettséghez egy harmadik oltásra is szükség lehet. Eljárásrendjét éppen tegnap sikerült kidolgoztatnia az EMMI miniszterének egy szakmai grémiummal.

Az országban a korlátozó intézkedések jelentős részét is feloldották, kivételt csupán néhány esemény jelent – ide tartoznak a sport-, a zenés-táncos, illetve a zárt térben tartott, az 500 főt meghaladó szabadtéren tartott egyéb rendezvények –, ezeken az alkalmakon továbbra is csak védettségi igazolvánnyal lehet részt venni.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

1 / 3 454

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!