Facebook hozzászólás
902

Hétvezér tokány

Húsimádók figyelem! Ennek a különleges tokánynak az a titka, hogy legalább háromféle hús szükséges az elkészítéséhez. Meg persze ezenkívül még egy csomó minden más is.

A tokányok a magyar konyha egyik legrégebbi ételféleségeihez tartoznak. A vékony, ujjnyi csíkokra vágott húsdarabok valószínűsíthetően a pusztákon vándorló magyarok ősi tartósító módszerét jelentik. Őseink a húst apró hosszúkás darabokra szeletelték és megszárították a napon, majd ételkészítésnél a húst, vízzel, különböző gabonalisztekkel és magokkal megfőzték.

A tokánynál elmaradhatatlan és a legfontosabb fűszerféle a bors, és a paprika. Azonban számtalan változatot produkál, ha előtérbe kerülnek egyéb fűszerek és segédanyagok, például a majoránna, a paradicsom, füstölt szalonna, kolbász, gomba vagy éppen a zöldborsó. Ha nincs letisztítva a vesepecsenye, a rajta lévő oldalhúsból készíthető a legjobb borsos tokány. De lássuk a Hétvezér tokány mitől is olyan jellegzetes.

Hétvezér tokány
Hétvezér tokány
Hétvezér tokány (Fotó: Depositphotos)

Hozzávalók:
25 dkg marhalábszár
25 dkg borjúlapocka
25 dkg sertéslapocka
10 dkg füstölt szalonna
10 dkg sertészsír
20 dkg vöröshagyma
2 zöldpaprika
2 paradicsom
3 dl tejföl
fél liter alaplé
friss petrezselyem
só, bors, fűszerpaprika

Elkészítés:

A marhalábszárat, a borjú-, és sertéslapockát megmossuk, majd csíkokra vágjuk. A füstölt szalonnát felkockázzuk, majd forró zsírban félig megpirítjuk. Hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, megfonnyasztjuk, megszórjuk fűszerpaprikával, majd kevés csontlével felengedve zsírjára pirítjuk. Ezután mehet mellé a felvágott marhahús, amit sóval borssal ízesítünk majd fedő alatt félpuhára párolunk. Ha félig megpuhult, akkor hozzáadjuk a borjú-, és sertéslapockát, ismét ízesítjük, majd fedő alatt a húsokat tovább pároljuk. Amikor már a zsírjára pirult, hozzáadjuk a cikkekre párolt zöldpaprikát és paradicsomot, kissé összefőzzük, majd jöhet hozzá a tejföl is. Ezzel együtt jól kiforraljuk. Tetejét vágott zöld petrezselyemmel díszítjük és galuskával vagy széles metélttel tálaljuk.

Még több tokány recept:

Bakonyi sertéstokány
Mészáros tokány

 

 

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!