Az áfonya 6 jótékony hatása
Szerencsére az áfonya télen-nyáron kapható gyümölcs, ráadásul rengeteg jót tesz a testünkkel. Fogyaszd te is bátran és gyakran! Csak jót tehetsz vele!
Kevés olyan étel van, amely ennyire egészséges lenne, mint az áfonya. Nemcsak Európában, de szerte a világon nagy népszerűségnek örvend ez a gyümölcs. Ráadásul ez nem véletlen, hiszen az áfonya rendkívül ízletes és egészséges. Tápértéke hatalmas, ráadásul minden más gyümölcsnél és zöldségnél erősebb és hatékonyabb a szervezetünk védelmében. És hogy miért is? Az áfonya ugyanis tele van antioxidánsokkal, ami rengeteg betegség ellen véd.
Jöjjön most az áfonya kiváló hatásai, amiket te is élvezhetsz, ha rendszeresen fogyasztod.
Segít az immunrendszerünknek
Az áfonya antioxidánsokban gazdag, amely erősíti az immunrendszert és segít a fertőzések legyőzésében a szabad gyökök lekötése révén. Ha rendszeresen (naponta) fogyasztunk áfonyát, akkor elkerülhetjük megfázást, a szezonális náthát. Az áfonya emellett C-vitaminban is rendkívül gazdag, és antibakteriális és vírusölő tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek megelőzik a megfázást, a lázat és sok más hétköznapi bakteriális és vírusos fertőzést.
Jó hatással van a szív és érrendszerünkre
Az áfonya antioxidáns védelme különösen jól dokumentált a keringési rendszer tekintetében. Több kutatás igazolja, hogy ez a gyümölcs képes arra, hogy kimutathatóan javítja a vérzsírok egyensúlyát, vagyis csökkenti a teljes koleszterin szintjét, növeli a HDL koleszterint, és csökkenti a trigliceridek szintjét a vérben. Az áfonya fogyasztása védi az érfal sejtjeit, megóvja, hogy a koleszterin károsítja, és eltömítse azokat.
Segít a rák meggátolásában, megakadályozásában
Az Amerikai Rákkutatási Intézet eredményei szerint az áfonyával megelőzhetőek bizonyos fajta rákbetegségek. A gyümölcs hasznos szájrák, a petefészekrák, a májrák, a vastagbélrák, a prosztatarák, a tüdő- és gyomorrák, mellrák megelőzésében is. A gyümölcsben ugyanis magas dózisban van C-vitamin, réz és fenolos összetevők antioxidánssá teszik, így segítik a rákos sejtek megállítását.
Serkenti az agyat
Egy 2014-es tanulmány kimutatta, hogy az áfonya fogyasztás segít megőrizni az agy teljesítményét és csökkenti a Parkinson-kór kockázatát. A gyümölcs olyan agyműködést serkentő tápanyagokat tartalmaz, mint az A-, C-, E-vitamin és a B-vitamin komplex, illetve a szelén, a cink, a kálium, a réz.
Pozitívan hat a vércukorszintre
A 2-es típusú cukorbetegséggel, vagy inzulinrezisztenciával diagnosztizált személyek számára különösen fontos a vércukorszint ingadozásának minimalizálása (vagyis a kiugróan magas és a túl alacsonyra zuhanó vércukorszint egyensúlyban tartása). A kék csodabogyó ebben is a segítségükre lehet. Az áfonya glikémiás indexe alacsony, fogyasztásával hosszú időn át fenntartható az optimális energiaszint és teltségérzet.
Javítja szemünk egészségét
Laboratóriumi állatokon végzett előzetes vizsgálatok szerint az áfonyában található rendkívül erős antioxidáns, az antocián segít a retina szabad gyökök elleni védelmében, sőt érdekes módon a napfény által okozott károsodás ellen is véd. Ezt a területet erősen vizsgálják még, de az előzetes jelentések nagyon pozitívak.
Meghoztuk a kedved egy kis áfonyázáshoz?
Ezt is olvasd el:
Hozzászólás zárolva.