Facebook hozzászólás
258

Naponta négy kanál „szűz” Téged is megfiatalít!

Sok olyan csodaszer van, amely gyógyít, szépít és természetes. Kevés marad közülük előkelő helyen a listán akkor is, ha csak olyasmi jöhet szóba, aminek fogyasztása is élvezet. Az olíva ilyen.

Az olívaolaj a mediterrán tájon őshonos olajfa csonthéjas terméséből sajtolt folyadék. Jellegzetessége a zöldessárga szín, az illata és a kissé édeskés aroma. A bogyó nyersen is fogyasztható, de ez előtt egy-két hétig folyamatosan cserélt vízben áztatják, ami segít a kesernyés ízt adó csersavak kioldásában. Ezután alapvetően sós vízben tartósítva tárolják.

Konyhai tradíciók

Az olíva konyhai felhasználása szinte végtelen. Saláták elkészítéséhez éppúgy használják, mint a legváltozatosabb főzött fogások összetevőjeként, de talán a legjobb csak úgy, magában bekapni néhány ízletes szemet.

Persze nem kell teljesen szó szerint venni a magában kifejezést. Az ízesített olíva számtalan változata elérhető üvegben vagy kimérve, a fokhagymával, mandulával vagy paprikával töltött klasszikusoktól a sajtos, csípős vagy akár édes fűszerekkel elegyített változatokig. Mivel Magyarországon alig néhány éve kezdett népszerűvé válni, a kínálat még elég szegényes, és sokan idegenkednek a szokatlan ízű finomságtól.

Ahhoz, hogy valóban meg lehessen ítélni, szeretem-e az olívát, vagy sem, mindenképpen a legjobb minőségűt érdemes kóstolgatni. Néhány üzletben már elérhetők a kimérve kapható friss, ízesített termékek, de a legjobb egy mediterrán utazás alkalmával megismerkedni a szinte mindenhol felkínált bogyókkal.

Történelmi múlt Kevés növénynek van olyan történelmi múltja, mint az olívának. Időszámításunk előtt négy-ötezer évvel is sajtolták már az olajfa termését, és korántsem csak azért, hogy elfogyasszák. Olíva nyomaira bukkantak többek között Tutankhamon egyiptomi fáraó sírjában is, de ezzel kenték fel a királyokat, szépítették a hercegnőket, ápolták a csecsemők bőrét, és kenték be a holttesteket.

Végül, de nem utolsósorban a növény fontosságához az is hozzátartozik, hogy a Biblia özönvízről szóló fejezetében a csőrében egy olajágat tartó galamb jelenti a csapás végét, de Krisztus is az Olajfák hegyén találkozott tanítványaival az utolsó vacsorán.

Az európai kultúrában lépésről lépésre lett egyre fontosabb és tiszteletre méltóbb az olíva, mely végül a béke, a nyugalom, máshol pedig az örök élet jelképévé vált.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

KUL-TOUR

1 / 158

STÍLUS

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!