Facebook hozzászólás
254

Naponta négy kanál „szűz” Téged is megfiatalít!

Sok olyan csodaszer van, amely gyógyít, szépít és természetes. Kevés marad közülük előkelő helyen a listán akkor is, ha csak olyasmi jöhet szóba, aminek fogyasztása is élvezet. Az olíva ilyen.

Egészség és szépség Ha a hiedelmek szerinti örök életet nem is garantálja, de az egészség megőrzésében játszott fontos szerepét már az orvostudomány is bizonyította. Az "előírt" mennyiség napi négy kanál.

Az olívaolajban nagy mennyiségben található telítetlen zsírsavak fogyasztása mérsékeli a koleszterinszintet, a vérnyomást, kedvezően hat a cukorbetegek szénhidrát-anyagcseréjére, így kevesebb inzulinra van szükségük. Emellett vérrögképződést gátló hatása is ismert, így csökkenti a trombózis esélyét.

A hidegen sajtolt olívaolajban lévő antioxidánsok a rák kialakulása ellen hatnak, és lassítják az öregedés folyamatát is. Ennek köszönhető az is, hogy az olívának a szépségiparban is egyre fontosabb a szerepe. Rengeteg testápoló szer épül jótékony hatásaira, de úgy tartják, hogy az arab asszonyok fényes és egészséges hajkoronája is az olívaszappannal való mosásnak köszönhető. Az olíva tisztító hatása miatt a mediterrán népek szinte mindenfajta tisztálkodáshoz olívaszappant használtak, de egy kanál extra szűz olajjal öblögetve például a szájban lerakódott lepedék is eltávolítható.  

 A szűz erényei

Az olívaolajok között jelentős minőségi különbségek lehetnek. A legfontosabb, hogy extra szűz vagy úgynevezett sansa olajjal van-e dolgunk. A legjobb minőségű szűz olaj készítésekor a gondosan válogatott bogyókat megmossák, majd huszonnégy órán belül préselik. Minél hamarabb kerül prés alá, annál inkább megőrzi frissességét és gyümölcsös ízét. A préseléskor keletkezett pasztát ülepítik és centrifugálják, majd leszűrik, és palackozzák. A folyamat során sem oldószert, sem hőt nem használnak, a végtermék nem tartalmaz tartósítószert vagy más adalékot, így megőrzi eredeti vitamin- és antioxidáns-tartalmát. Az olcsóbb sansa olajat a préselés során keletkező maradványokból oldószerrel nyerik ki, az ilyen termékek mindössze egyszázaléknyi extra szűz olajat tartalmaznak.

– tg –

Fotó: Bartos Gyula

A cikk a Piac és Profit magazin 2008. szeptemberi számának NHD rovatában jelent meg.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

STÍLUS

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!