A gesztenye az egyik kedvenc gyümölcsöm, amint meglátom a zöldségesnél, azonnal veszek. Sütés előtt vízbe áztatom, kereszteket vagdosok a hasára, és 20-30 perc alatt megsütöm. A sütő aljába egy lábasban szoktam vizet is tenni, így nem szárad ki.
A másik favoritom a hideg időben szintén az utcáról származik, főleg Bécsben szeretik a karácsonyi vásárokon. A burgonyát megmossák, ujjnyi szeletekre vágják, és héjával együtt megsütik. Megsózzák, papírzacskóban árulják. Ennél könnyebben elkészíthető őszi rágcsa talán nincs is, csak tegyünk sütőpapírt alá, nehogy leragadjon.
A sütőtökkel újabban bajban vagyok, régebben valahogy jobban ízlett. Szerintem már nem lehet olyan finomat kapni, mint gyerekkoromban, de lehet, hogy csak az idő teszi ízletesebbé az emlékeket. Lényeg a lényeg, ahelyett, hogy szeletekben a sütőbe tenném, inkább muffint készítek belőle.
Veszek 10 dkg vajat, 10 dkg cukrot, 20 dkg lisztet, 1 tojást, 1 csomag sütőport, egy kis őrölt fahéjat és egy csomag vaníliás cukrot. 25-30 dkg sütőtököt durvára reszelek, a száraz és a nedves összetevőket külön összekeverem, aztán a nedves masszához fokozatosan hozzáadom a száraz összetevőket. Azt a jó benne, mint minden muffinnal, hogy nem kell vigyázni rá, csak össze kell kavarni, és mehet is a sütőbe. Ha túl sűrű, tejjel lehet hígítani. 25 -30 perc alatt készül el 190 fokon.
A kedvenc forró csokim receptje az egyik kedvenc gasztro-blogomról származik, a http://lilafuge.blogspot.com-ról. Azért jó, mert ez nem kakaó, hanem igazi folyós csoki. Kell hozzá 20 dkg jó minőségű csokoládé, keserű vagy félédes, de magas kakótartalmú. 1 dl víz, 4 evőkanál forró víz, 3 dl tej, 2 evőkanál sötét barnacukor. A csokit az 1 dl vízzel gőz fölött felolvasztom, amikor már homogén, leveszem a tűzről, és hozzákeverem a 4 evőkanál forró vizet és a barnacukrot. Ez az alap, amit tejjel lehet hígítani.
Hozzászólás zárolva.