Télen lazulnunk kell! Fogd vissza magad!
Érdemes már év elején összeállítanunk 2016-os egészségnaptárunkat, egy kis odafigyeléssel és tudatossággal ugyanis több eséllyel vészelhetjük át a betegségeket. Most akár téli álmot is aludhatnánk…
A tél a lassú befelé fordulás, a pihenés, meditálás, olvasás, ellazulás időszaka. Ha tehetnénk, mi is téli álmot aludnánk, hamar feküdnénk és későn kelnénk.
Amikor beköszönt a hideg idő, ismét fokozottan oda kell figyelnünk a védekezőrendszerünkre. Ilyenkor különösen ajánlott a szauna, amely nemcsak ellazulni segít egy fárasztó nap után, de remek szolgálatot tesz egészségünknek is. Az izzadás segít megszabadulni a méreganyagoktól, szaunázással javíthatjuk anyagcsere-folyamatainkat – javasolja Dr. Tatár Ákos az ötcsillagos sárvári Spirit Hotel főorvosa.
A téli időszakban jobban kívánjuk a zsíros ételeket és nassolnivalókat, ezért fontos, hogy tudatosan tervezzük az étkezéseinket. A több teljes kiőrlésű szénhidrát- és a kevesebb fehérjebevitel segít elűzni a rosszkedvet, csakúgy, mint a magas omega-3 tartalmú ételek, mint például a hering, a lazac vagy a makréla. Ha pedig nassolni támad kedvünk, a csokoládé helyett nyúljunk inkább a gyümölcsök és a probiotikus joghurtok irányába.
Kiemelt vitamin-források:
- zöldségek brokkoli, vöröskáposzta, zöldbab, édesburgonya, sárgarépa, gomba, csicsóka, fehér káposzta, kelkáposzta, póréhagyma, sütőtök, zeller
- gyümölcsök körte,alma, citrusfélék, banán, csipkebogyó, birsalma, ananász, kivi, homoktövis
- gabonák, magvak, fűszerek olajos magvak, dióolaj, szőlőmagolaj, rozs, zab, amaranth, quinoa, köles, árpa, dió, mandula, mogyoró
Az étkezésben az omega-3 zsírsavakat tartalmazó ételek – hering, makréla, lazac, olajos magvak, olajok – kerülnek hangsúlyba, míg a mozgásban a szauna, jóga, nyirokmasszázs, hamam (törökfürdő) javasolt.
Hozzászólás zárolva.