Facebook hozzászólás
640

„Zorba, a görög” legkedvesebb salátái

Tzatziki, gyros, fetasajt, úzó és Metaxa…ugye ismerős? Még annak is, aki sosem járt Zorba földjén. A méltán kedvelt görög salátákból ajánlunk néhányat…

A görög konyha bár nem tartozik a világ nagy ínyenc konyhái közé, mégis hírneve van jó ízű, nem rafinált, markáns fogásai miatt. A történelem során magába olvasztott számos kisázsiai, arab és némi európai elemet, szokást, fűszerezési és konyhatechnikai eljárást.

Mégis van egy sajátos íz világa, így szívesen járunk a jó falatok után akár itthoni tavernákba, vagy éppen Görögországba.

De ha már elvetődünk ebbe a mediterrán, barátságosan kellemes kis országba, néhány dolgot illik ismernünk étkezési kultúrájukról is, hogy furcsaságaik ne okozzanak meglepetést.

– Ha náluk járunk, előfordulhat, hogy kifogásaink lesznek az ételek hőmérséklete miatt. A görögök úgy tartják, hogy a forró étel ártalmas a szervezetünkre. A másik ok, ami miatt langyos ételeket szolgálhatnak fel, hogy ők a hagyományos ételeiket reggel a sütőben készítik el, és a nap egy későbbi időpontjában előmelegítés nélkül tálalják fel.

– A legtöbb húsétel és halféleség azonban tűzforrón, egyenesen a sütőrostélyról kerül elénk, és rendkívül ízletes étel. A legpuritánabb sült húsokat és rostélyosokat kínáló éttermek bejáratánál is ínycsiklandóan forognak nyárson a bárány- vagy csirkehúsok.

Saját szemmel is meggyőződhetünk az alapanyagok frissességéről, mert a hagyományos görög konyhákba nyugodtan bemehetünk és szemügyre vehetjük az ételt, még megrendelés előtt.

– Az étkezések időpontja is a miénktől eltérő, éghajlati sajátosságaik és életmódjuk miatt, náluk a reggeli nem fő étkezés, az ebéd 13-15 óra között bármikor elkezdődhet, a vacsora pedig 20-23 között fogyasztandó.

Népszerűek a görög konyha ételei és italai, ki ne hallott volna a parázson sült rablóhúsról, a szuvlaki-ról, a gyros-ról, melyet gyakran meleg zsebes kenyérbe, pitá-ban kínálnak. Jellegzetesen finom sajtjuk, a feta, amely kecske vagy juhtejből készül, és sokféle étel adaléka, valamint az egyik legkedveltebb salátájuk a tzatziki, mely elmaradhatatlan az étkezőasztalokról. És persze bőven öblögethetjük torkunkat a híres borukkal, a retszína-val, az ánizspálinkával, az úzóval vagy éppen az isteni Metaxa konyakkal.

A sok finomság mellé pedig még emberszeretetüket, lélekmelengető humorukat, derűt, napfényt, építészeti csodáikat, a buzuki hangjait és közös táncaikat is kínálják az országukba látogatóknak.

Mi pedig most „Zorba, a görög” legkedvesebb salátáit kínáljuk:

Tzatziki

Hozzávalók: (4 személyre) 1 kg kígyóuborka, só, 5 dl tejföl, 4 dl joghurt, 0,5 dl olívaolaj, 0,3 dl vörös borecet, 4 gerezd fokhagyma, őrölt fehérbors

Elkészítés. Az uborkát megmossuk, végeiből 2-2 cm-t levágunk, durván lereszeljük, kissé besózzuk, majd állni hagyjuk. A tejfölt összekeverjük a joghurttal, hozzáadjuk az olívaolajat és a borecetet. Enyhén megsózzuk, majd fehérborssal és zúzott fokhagymával fűszerezzük. Végül a kinyomkodott uborkát belekeverjük és lefedve legalább négy órára a hűtőbe tesszük.

Idő: 30 perc

Pikáns gombasaláta (4 személyre)

Hozzávalók: 50 dkg csiperke gomba, 1 citrom leve, 1 dl száraz fehér bor, 1 evőkanál paradicsompüré,1 dkg koriandermag, só, 2 evőkanál olaj, őrölt feketebors

Elkészítés: A gombát megmossuk, leszedjük a tönköket, hosszában kettészeljük és a kalapokat cikkekre vágjuk. Hozzáadjuk a citrom levét a fehérbort, simára keverjük a paradicsompürével, majd sóval, borssal és koriandermaggal fűszerezzük. Élénk tűzön 8 percig sütjük, majd saját levében hagyjuk kihűlni. Egy-két órára a hűtőben pihentetjük, majd jégbe hűtve tálaljuk.

Idő: 30 perc

Görög saláta ( 4 személyre)

Hozzávalók: 50 dkg paradicsom, 50 dkg uborka, 2 zöldpaprika, 1 vöröshagyma, 2 evőkanál 10 százalékos ecet, 15 dkg feta sajt, 1 dl olívaolaj, 10 fekete olajbogyó, 3 szál petrezselyem zöld, só, őrölt bors

Elkészítés: A megtisztított paradicsomot, uborkát, és zöldpaprikát nagyobb kockákra vágjuk, a vöröshagymát felaprítjuk, majd nagy salátástálban összekeverjük. Az olívaolajat kikeverjük az ecettel, sóval, borssal ízesítjük, majd óvatosan a zöldségekhez adjuk. Megszórjuk fekete olajbogyóval, és 30 percre a hűtőbe tesszük. Tálaláskor tetejét meghintjük kockára vágott feta sajttal, és petrezselyem zölddel.

Idő: 40 perc

Jó étvágyat!



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!