Karácsonyi kuglóf
Ha nem sikerült a bejgli, vagy ha valami mással is szeretné meglepni családját az ünnepekre, süssön karácsonyi kuglófot. A Multi-Pay decemberi hírlevelében megjelent ínycsiklandó sütemény három hétig biztonságosan eláll, de kizárólag becsomagolva, 5-6 fokon. Folyamatosan lehet belőle szeletelni, de mindig vissza kell csomagolni! Jó étvágyat kívánunk!
Hozzávalók:
20 dkg vaj (nem margarin!),
14 dkg kristálycukor,
10 dkg rétesliszt,
10 dkg finomliszt + 1 evőkanál liszt,
3 egész tojás,
3 dkg aszalt gyümölcs vegyesen, tetszés szerint,
3 dkg étcsokoládé vagy főzőcsokoládé,
3 dkg dió vagy mogyoró,
1 citrom reszelt héja és leve,
1 mokkáskanál só,
1 zacskó sütőpor;
Kuglófforma kikenéséhez vaj és liszt.
Előkészítés:
A sütőt 200 fokra előmelegítem. A kuglófformát kivajazom és belisztezem. A liszteket és a sütőport összekeverem. Az aszalt gyümölcsöket, a nagyon apró darabokra tört csokoládét és a durvára darált diót az 1 evőkanál liszttel alaposan összekeverem.
Elkészítés:
A vajat a cukorral, a reszelt citromhéjjal és a sóval habosra keverem. Ezután egyenként belekeverem a tojásokat, majd hozzáadom a sütőporral elkevert lisztet. Addig keverem, amíg habos, egynemű tömeg nem lesz a keverékből. Végül a lisztes, gyümölcsös, csokoládés diót óvatosan beleforgatom. A masszát beleöntöm a kikent formába, a tetejét egyenletesre simítom, és a 200 fokos sütőbe tolom. 10 perc múlva 160 fokra visszaveszem a lángot, és további 30-35 percig sütöm. Tűpróbával ellenőrzöm, hogy a közepe is átsült-e. (Ha a tűn már nem ragacsos a tészta, el is készült.) A sütőből kiveszem, néhány percig még a formában hagyom a megsült kuglófot, majd rácsra borítva hagyom, hogy teljesen kihűljön. Ezután fóliába csomagolva a hűtőszekrényben tárolom.
Hozzászólás zárolva.