Csereszenyebefőtt cukor és tartósítószer nélkül
Nem csoda, nem ámítás, igenis lehet egészségesen eltenni a gyümölcsöket! Itt a nyár, a befőzések ideje, legyünk bátrak, kísérletezők, munkára fel! Tippeket adunk az antalvali.com Boszorkánykonyhájából.
Végy egy „spárosnarancsosvödörnyi” cseresznyét, és lesz belőle egy-kettőre 10 db, 7 dl-es üvegnyi befőtt!
Hozzávalók:
- idénygyümölcs: cseresznye, őszibarack, sárgabarack, meggy, körte, piszke
- tiszta, csavaros tetejű üvegek
- kukta
Elkészítése:
- Mosd meg a gyümölcsöt, darabold ha kell, szorosan rakd bele a tiszta üvegbe (én úgy megtömöm, hogy a tetővel kissé még le is kell nyomnom).
- Az üvegeket tedd a kuktába, öntsd fel a max. jelzésig vízzel, zárd rá a tetejét, gyújts alá, sípoláskor csökkentsd minimumra lángot, és 15 perc után zárd el alatta a gázt.
- Ha már nyitható, mehet a száraz dunsztba. És kész!
Szilvára tehetsz 1 kanál rumot, némi fahéjat is!
Tippek:
- Az üvegeket el lehet fektetni a kuktában, de a bébiételes üvegeket egymásra is lehet tornyozni. A lényeg, hogy max. jelzésnél magasabban ne álljon víz, és a legfelső üveget 3/4 részéig lepje el.
- Ha nem csak 1 adagot főzöl vagy kicsi a kuktád és folyamatosan cserélgeted az üvegeket, akkor 20 percig főzd, ereszd ki a gőzt, tedd dunsztba, és jöhet a következő adag.
- Miután kiszedem, pár percre fejre állítom a konyhapulton az üvegeket. Ha véletlenül nem zár jól a kupak, rögtön kiderül!
- A képen látszik hogy a csordultig pakolt cseresznyebefőttem kb. a 4/5 részéig esett össze, és félig lett gyömölcslével. De nem repedt ki, nem püffedt fel, a leve meg valami mennyei!
Jó étvágyat kíván télre is a szerző: Pintér Enikő!
Forrás: antalvali.com
Hozzászólás zárolva.