Töltött tököm
Ezt a receptet Bay Évitől, egykori kolléganőmtől, az egyik legkedvesebb televíziós bemondónőtől tanultam. Ő már akkor is – le sem merem írni mikor volt mindez! – fényesen uralta a konyhát! Akkor még nem rajongtam e finomságért, de mára már elválaszthatatlan barátok lettünk! Köszi Évi!
Hozzávalók négy éhes szájhoz:
- 1 db. jópofa, helyes, zsenge tök
- 50 dkg darált hús
- 2 zsemle
- 1 tojás
- 1 dl tej
- 10-15 dkg reszelt sajt
- só
- bors
- 1 csokor kapor
- 2 dl joghurt
Elkészítés:
Tégy fel egy nagy fazék vizet forralni, és tegyél bele egy kanál ecetet. Áztasd be a két zsemlét egy kis tejbe. A tököt pucold meg, majd vágd hosszába. Magját kanalazd ki, és egy pillanatra tedd a felforrt ecetes vízbe. Ettől ugyanis szép csónak marad, és nem folyik szét a töltelék alatt. A darált húst sózd, borsozd, a kinyomkodott zsemléket és a felvert tojást tedd hozzá, alaposan keverd össze, és „zutyu” bele a tökcsónakokba. A tepsi vagy jénai tál aljába tegyél kevés zsiradékot, rakd rá a tököket, és szórd meg a tetejét a reszelt sajttal! Mehet is be a sütőbe! Ha a sajt pirulni kezd, már jó is!
A kapormártásnak több változata is van, itt most egy nagyon egyszerűt ajánlok! Végy egy doboz joghurtot, vágj apróra egy csokor kaprot, kevered össze, és kínáld a tökhöz! Remek ízrandi egy nyári meleg napon!
Jó étvágyat!
Hozzászólás zárolva.