Hűsítő uborkakrémleves
Ezt a levest sok-sok franciaországi forgatásom alatt tanultam. Úgy általában a francia levesektől nem ájultam el, de ez kivételt képez! Lágy, selymes, és ami a legjobb, hogy melegen pont olyan finom, mint ilyenkor, a kánikulában hidegen! Jó kis étvágygerjesztő egy kerti bulinál! Nem bonyolult, előre el tudod készíteni, majd irány a hűtő, és kisvártatva arathatod a babérokat! – No babér, az nem kell bele!
Hozzávalók:
- 1-2 nagy salátának való uborka
- 1-2 szál újhagyma
- 2 evőkanál vaj vagy margarin
- kockából készült, vagy hűtőből elővett szárnyas húsleves
- 2 dl tejföl
- pár deka reszelt sajt
- pici citromlé
- só
- bors
Elkészítés:
Az uborkákat megmosod, két végét megnyalod, nem keserű-e? (Még soha nem találkoztam keserűvel, de már nagyanyáink is így csinálták, és az ördög nem alszik…) Az uborkákat vágd apróra, és oszd két részre. A 3/4 részéből lesz a leves, a többi majd a kész matériába megy betétnek. Az újhagymákat is aprítsd fel, majd a párold üvegesre a megolvasztott zsiradékon. Erre dobd rá a 3/4-kupac uborkát, párold még pár percig, és add hozzá a húslevest. Kb. 20 perc alatt lassú tűzön megfő az uborka, és jöhet a turmixgép. Jó alaposan „összedarálod” az alapanyagokat. Ekkor teszel hozzá pár csepp citromlevet, a sót, a borsot, és ha szereted tehetsz még bele egy-két csepp csípős szószt.Most mehet minden vissza a lábasba, forrald újra majd add hozzá a tejfelt!
Öntsd az egészet nagy üvegtálba, szórd bele az 1/4 kupac apróra vágott uborkát, a tedd a tetejére a reszelt sajtot, és kész. Ha hidegen tálalod, várd meg, míg szobahőmérsékletre hűl, és csak azután tedd a hűtőbe. Később könnyebben tudod kis tálkákban szervírozni! Ilyenkor a sajt mellé tehetsz egy kis kaprot is díszítésnek!
Hozzászólás zárolva.