Facebook hozzászólás
287

Fűszeres kalácskák

Ezt a remek receptet a keresztlányomtól kaptam. Bár még kezdőnek számít a házasszonyok sorában, nem riad meg semmitől! Bátran nekivág a legkomplikáltabbnak tűnő sütiknek is! Ez is egy ilyen „sokszereplős” példány.

Kép: Muladi Eszter

Hozzávalók a 18 kalácska tésztájához:

  • 150 g zabliszt
  • 1kk sütőpor
  • 1kk só
  • 75 g darál mandula
  • 75 g darált dió
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1/4 kk gyömbér
  • 1/4 kk fahéj
  • 1/4 kk szegfűszeg
  • 175 g vaj
  • 175 g nádcukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 3 tojás
  • margarin és liszt a formák alapos kikenéséhez, beszórásához

Hozzávalók a mázhoz és a díszítéshez:

  • 20 dkg tortabevonó étcsoki
  • 5 dkg vágott pisztácia
  • 1-2 narancs
  • 15 dkg sárgabaracklekvár
  • 5 cl barackpálinka

Elkészítés:

Keverd össze egy tálban a lisztet, a sütőport, a sót, a mandulával, a mogyoróval, a fűszerekkel, illetve a narancs és a citrom reszelt héjával. A vajat keverd habosra a nád- illetve vaníliás cukorral. Egyenként tedd hozzá a tojásokat is, majd apránként a már összekevert száraz anyagokat. Készítsd elő a muffin-sütődet: alaposan kend ki a zsiradékkal, majd jól szórd meg a liszttel.

Gitterrács
Cukrászati rozsdamentes eszköz mártott sütik, csokoládé lecsepegtetéséhez.

A sütőt kapcsold be, és tedd 180 fokra. Kanállal, esetleg habzsákkal tegyél a masszából minden lyukba úgy, hogy a tészta kb. 1 cm-rel alacsonyabb legyen, mint a sütőforma pereme.

A kalácskák ugyanis megnőnek majd a 25-30 perces sütés alatt. Ha kész, zárd el a sütőt, és nyisd ki az ajtaját, hagyd félig kihűlni a sütiket, majd tedd ki egy gitterrácsra, hogy teljesen megsüljön. Vízgőz felett megolvasztod az étcsokit, és egyenként belemártod a kalácskák tetejét, majd rögtön szórd meg a mandulával.

Kép: Muladi Eszter

Tálaláskor a narancsgerezdekkel körbedíszíted a tálat. Rárakod a kalácskákat. A lekvárt felforrósítod, nyakon vágod a pálinkával, jól összekevered, és külön tálkában melegen kínálod a sütikhez.

Eszter keresztlányom nevében is jó étvágyat!

És ha ízlett, itt egy másik csokis csoda!

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Minden, amit tudni érdemes a szemfenékvizsgálatról

A tévhitekkel ellentétben a szemészeti vizsgálat nem egyenlő az optikákban végzett éles látás vizsgálattal.…

Esküvői ajándék – Hogyan válasszuk ki a megfelelő nászajándékot?

Az esküvői ajándék kiválasztása komoly feladat lehet. Szeretné az ifjú párt valamivel megajándékozni, ami örömet…
1 / 3 461

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!