Márti gombapaprikása – katalán temperamentummal
Imádok minden gombát – minden formában! Két éve ősszel beestem Barcelona – és a világ – egyik legszebb piacára. Annyiféle csodálatos gombát még életemben nem láttam egy helyen, mint ott!… És persze meg kellett kóstolnom! Majd’ egy kerek napot töltöttem e csodás helyen, és így született ez a recept! (A halakról majd legközelebb mesélek!)
Hozzávalók két éhes szájhoz:
- 40 dkg gomba – mondjuk csiperke
- 5 dkg csoriszó (csípős) kolbász
- 10 dkg császárszalonna
- 1 fej vörös-, vagy salottahagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 db paradicsom
- 1 ek pirospaprika – aki szereti, annak csípős!
- 3 ek olívaolaj
- só, víz
Elkészítés:
Megpucolom, megmosom a gombát, és kb. fél centis szeletekre vágom. Felkockázom a császárszalonnát, felkarikázom a kolbászt. Apróra vágom a vöröshagymát, szétnyomom a fokhagymát, felszeletelem a paradicsomot, és már kezdődhet is a főzőcskézés!
Az olívaolajat egy mély (én teflonosban szoktam) serpenyőben felforrósítod, és zsupsz bele először a szalonna, majd a kolbász. Ha már látod, hogy kezd „színe lenni” az olajnak, hozzáadod a vöröshagymát. Megpárolod, majd jöhet a pirospaprika, és utána gyorsan kb. 1 dl hideg víz. Most jöhet a gomba, a paradicsom, a fokhagyma. Ízlésed szerint megsózod, megkevered, fedőt teszel rá, és kb. 20-25 perc alatt megpárolod.
Rizzsel vagy tésztával tálalhatod! Mindkettő bőven elkészül azalatt, amíg a gomba megpárolódik! Sőt, még egy gyors terítésre is marad időd! A gomba nagyon egészséges étel, de inkább ebédre, ne vacsorára készítsd el. Emésztése ugyanis nehezebb a szokottnál, és nem tanácsos így teletömni a hasat. Ahogy nálunk szokták mondani: előfordulhat, hogy ördögökkel álmodsz! Isten ments!
Ha ilyenek a katalánok, milyenek lehetnek a burgundiak? Itt erre is fény derül!
Jó étvágyat!
Hozzászólás zárolva.