Egy belga hercegnő emlékére
Rudolf trónörökös özvegye – Stefánia másodszor Lónyay Elemér magyar gróffal kötötte össze életét. A belga királyi hercegnő nagyon kedvelte a magyar konyhát, számos fogás az ő nevét viseli. Közös tulajdonságuk, hogy valami módon főtt tojás található benne. Stefánia 81 éves korában Pannonhalmán halt meg.
Hozzávalók:
- 60 dkg darált sertéshús
- 6 tojás
- 2 száraz zsemle
- 2 dl tej
- 2-3 gerezd fokhagyma lereszelve
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1 evőkanálnyi pirospaprika
- olaj
- só,
- frissen őrölt bors
- fél csokor friss petrezselyem apróra vágva
Elkészítés:
Áztasd tejbe a szikkadt zsemléket. Főzz négy tojást keményre, hirtelen tedd hideg víz alá, majd pucold meg. Vágd a hagymát apró kockára, és dobd rá egy kis olajra. Végy elő egy tálat, tedd bele a húst, a két tojást, a hagymát, a fokhagymákat, a pirospaprikát, tépkedd rá a kinyomkodott zsemléket, ízlés szerint a sót, a borsot, a petrezselymet, és jól dolgozd össze! A kezdők tegyék a massza nagyobb felét egy kivajazott vagy zsírozott őzgerinc formába, közepén mélyedéssel. Oda rakd a tojásokat, majd takard be a massza másik felével. Az ügyesebbek kézzel formázhatják meg már rögtön egy tepsiben. 180 fokra előmelegített sütőben süsd 60 percig. Ezután az őzgerinces variációt vedd ki, borítsd ki, tedd egy tepsire. Kb. 210 fokon süsd még 10 percig, hogy szép piros legyen a teteje. Az eleve tepsis variációnál csak tekerd magasabb fokozatra a sütőt. Jól megy hozzá a petrezselymes krumpli. Jó étvágyat a hercegnői fogáshoz!
Itt egy másik, ezúttal belga recept!
Hozzászólás zárolva.