Facebook hozzászólás
300

Karamellás tejberizs körtével és törökmézzel Vikki sütidobozából

Régi ismerős – új ízzel. Nagyon rizses, nagyon krémes és nagyon sok ízt rejt… Bizony, egy egyszerű tejberizs, ami lágyan karamelles, a tetején pedig törökméz ropog. És a hozzá járó párolt körtét még nem is említettem…- ajánlja Vikki a sütidobozból. 

Már nagyon régen ettem tejberizst, igazából ezért jutott eszembe, hogy kellene készíteni – írja Vikki. Hogy a szezonalitást is szem előtt tartsuk, valamilyen őszi ízben kezdett gondolkodni, így esett a választás a körtére, amit a jól bevált karamellel párosított. Az eredmény pedig egy lágy és krémes karamell ízű tejberizs lett egy réteg zamatos párolt körtével,  a tetején pedig ropogós törökmézzel – tette hozzá. Fogadjátok szeretettel!

Hozzávalók: 

Karamellás tejberizs körtével, Kép: sütidoboz.hu
Kép: sütidoboz.hu

Tejberizs:

  • 25 dkg arborio rizs
  • 1,5 dl víz
  • 2,5 dl tej
  • 2 tubus cukrozott sűrített tej
  • 2 dl tejszín

Körtés réteg:

  • 3 nagyobb körte
  • 1 púpos tk. kukorica keményítő (vagy pudingpor)
  • 1 ek. cukor

Törökméz:

  • 1 bögre cukor (2 dl)
  • 2 ek. méz
  • 1 púpos tk. szódabikarbóna
  • vaj vagy margarin a sütőpapír kikenéséhez

Elkészítés:

A tejszínt betesszük a hűtőbe, hogy hideg legyen, így lehet csak szép habot verni belőle. A sűrített tejből karamellt készítünk: teflon serpenyőbe öntjük és addig forraljuk, míg aranybarna és sűrű lesz. Közben néhányszor átkeverjük, hogy ne égjen oda.

A tejberizshez a rizst és a vizet lábasba öntjük, majd lefedve addig pároljuk, míg az összes víz el nem forr alóla. Ekkor hozzáadjuk a tejet, és lefedve puhára pároljuk a rizst (ha esetleg nagyon felszívja a tejet, akkor adhatunk még hozzá!). Még melegen belekeverjük a karamellt, így beleolvad majd és egységesen karamelles lesz. Megvárjuk, míg teljesen kihűl.

Addig elkészítjük a körtés réteget: a körtéket meghámozzuk, kimagozzuk. Egy körtét aprítógépben vagy botmixerrel pürésítünk, a többit pedig felkockázzuk. Egy lábasba tesszük a cukorral és a keményítővel, majd lefedve puhára pároljuk. A törökmézhez a cukrot és a mézet egy lábasba tesszük és elkezdjük forralni, míg aranybarna lesz. Ekkor félrevesszük, kicsit hagyjuk hűlni, majd hozzáadjuk a szódarbikarbónát. Néhány óvatos mozdulattal elkeverjük benne. (Ne kevergessük sokáig, mert összetörnek benne a buborékok!)

Vajjal kikent sütőpapírra borítjuk és megvárjuk, míg kihűl. Vigyázat! Nagyon forró!

Tálalás előtt a hideg tejszínből habot verünk és a rizshez keverjük.A tejberizs tálkákba vagy poharakba kanalazzuk, a tetejére egy vastag réteget simítunk a körtéből, majd megszórjuk törökméz darabkákkal.Ha esetleg nem lenne elég karamelles, adhatunk hozzá karamellszószt is!

Ha ízlett, itt egy másik körtés csoda a sutidoboz.hu-ból!

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Minden, amit tudni érdemes a szemfenékvizsgálatról

A tévhitekkel ellentétben a szemészeti vizsgálat nem egyenlő az optikákban végzett éles látás vizsgálattal.…

Esküvői ajándék – Hogyan válasszuk ki a megfelelő nászajándékot?

Az esküvői ajándék kiválasztása komoly feladat lehet. Szeretné az ifjú párt valamivel megajándékozni, ami örömet…
1 / 3 461

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!