Újévi bőrös malacsült – egyszerűen Mártinál
A jó kis házi disznótoros vagy az újévi sült malac elengedhetetlen kelléke a hazai szilveszteri menüknek – legyen az egy otthoni parti vagy egy elkelő étterem. Mindkét fogást imádom! És mindkettő jó másnap, hidegen is! A most következő bőrös karajt pedig elrontani sem lehet, de csinálhatod nyugodtan malaccombból is!
Hozzávalók:
- 1 kg bőrös karaj, comb – a lényeg, hogy fiatal állat legyen
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 mokkáskanál só
- 1 mokkáskanál frissen tekert bors
- víz, majd sör
Elkészítés:
Általában úgy 1-2 ujjnyi szalonnával áruljak az ilyen húsokat. A pláne benne az, hogy bőröstül sütöd ki, amitől valami isteni lesz az íze! A sóval bekened a húst, majd egy tepsibe ujjnyi vizet teszel, amit felforralsz. Ebben a vízben forralod a bőrös részeket pár percig. Erre azért van szükség, mert amint kikaptad a húst egy vágódeszkára, egy éles késsel gyönyörűen „bekockázhatod” a bőrt! Légy óvatos, a szalonnás réteget meg ne sértsd, csak a bőrt szabad vágni! Ezután vissza a tepsibe bőrös résszel felfelé! Önts hozzá még egy deci sört, szórd rá a borsot, dobd mellé a fokhagymát, és forró sütőben gyakori locsolgatással süsd. (Van, aki még egy babérlevelet is dob mellé!) Ha a vizes sör nagyon elpárolgott, sörrel pótold, mert attól remekül kijönnek az ízek (jó fejek a belgák)! Vannak, akik szalonnadarabbal is simogatják a húst! Amikor látod, vagy hústűvel megszúrva érzed, hogy puha, már ne locsolgasd, kenegesd tovább, csak felső lángon pirítsd, mert akkor lesz igazán finom, ropogós a bőre! Ha kész, hagyd egy pár percig „pihenni”, és csak akkor szeleteld a tálra! Akkor nagyon guszta lesz, mert jól látszik a tetején a „kockázott” bőrös, szalonnás rész! Remekül megy hozzá például a krumplipüré, és adhatsz mellé kompótot vagy savanyúságot – ízlés szerint!
Előtte ne felejtsd el megkínálni a vendégeidet mondjuk egy jó kis kolbászos kiflivel! Imádni fogják!
Jó étvágyat, és BUÉK!!!
Hozzászólás zárolva.