Marcipán – profitól – házilag! Na, ezt próbáld ki!
Bár az ünnepeknek vége, de már itt is a farsang! Jöhetnek az újabb nyalánkságok! A klasszikus és fantasztikus marcipán ismét a népszerűségi listára került. Házilag sem bonyolult elkészíteni ezt a nem túl olcsó nyalánkságot – mondja a gyógytornász és a természetes gyógymódok tuti tanácsadója! Higgyetek Csákvári Zsuzsannának, ismerem a konyháját! Kevés hozzávaló kell, és nem is túl nagy fáradtság elkészíteni! Sok sikert!
Hozzávalók:
- 60 deka mandula
- 6 deka keserű mandula vagy aroma
- 66 deka porcukor
- kb. 4 evőkanál rózsa- vagy sima víz
Elkészítés:
60 deka, a csonthéjából már kipucolt édes mandulához, 6 deka keserű mandula kell. Ha ez utóbbit nem tudod beszerezni, akkor használj helyette mandulaaromát. A mandulát meg kell szabadítani a barna héjától. Ehhez rakd lobogó forró vízbe 1-2 percre, majd onnan kivéve azonnal öblítsd le hideg vízzel. Most jön a legmunkaigényesebb rész. Egyszerűen csak ki kell nyomkodni, „pöckölni” egyenként a mandulákat a héjából.
Ha ezen túl vagy, akkor egy napig szárítsd meleg helyen, például tálcákon a fűtőtesten. Másnap a porcukorral nagyon finomra darálod. A régi recepteken rózsavíz szerepel, de a sima víz is megteszi, amivel összekevered. Nagyon fukarul kell bánni a folyadékkal! 4 evőkanálnyi pont elég! Én jól záródó dobozban szoktam tárolni, amíg nem használom fel – mondja Csákvári Zsuzsa. Vendégeink azt szeretik, ha jó minőségű kakaóba belehengergetem az apró golyócskákat – teszi hozzá. Lehet csokiba is mártani – különböző formájúra mintázva. Még ínyencebb módszer, ha kandírozott narancshéjjal vegyíted! Tortákat is tölthetsz vele – krémnek felhígítva -, vagy a díszítéséhez is használhatod, például megszínezve! Próbáld ki! Isteni!
Ha szereted az édességet, itt egy – ahogy alkotója írta – kedves, lakótelepi szomszéd meglepije!
Hozzászólás zárolva.