Klasszikus, bevált kuglóf
Vannak dolgok, amiket nem érdemes megújítani. A kuglóf például pont ilyen. Ez bizony egy zsíros, nem éppen diétás sütemény, de annál finomabb! Ezekkel az arányokkal nem lesz száraz és megvan az a sűrűsége is, ami ennek a tésztának a jellegzetessége. Merthogy a kuglóf nem kalács!
Hozzávalók:
- 150 g vaj (ha mindenképpen egészségesebbet szeretnénk, akkor margarin is lehet)
- 2 dl tejszín
- 150 g cukor
- 4 tojás
- 1 csomag vaníliás cukor
- 375 g finomliszt
- 1/2 csomag sütőpor
- ízlés szerint egy kis reszelt citromhéj, vagy kakaópor (elhagyható)
Elkészítés:
A hozzávalókat a kakaó kivételével összekeverjük, kézi habverővel robotgéppel addig dolgozzuk, amíg egészen krémszerű nem lesz.
A kuglófformát kivajazzuk, kilisztezzük, beleöntjük a tésztát. Ha kakaós kuglófot szeretnénk, akkor csak a tészta kétharmadát öntjük a formába, a maradékhoz keverjük a kakaóport, és a barna tésztát a másik tetejére csorgatjuk. Előmelegített sütőben, 180 fokon tűpróbáig sütjük, ami nagyjából 45 perc.
Ha kihűlt és kivettük a formából, tehetünk rá csoki- vagy cukormázat, ehetünk hozzá lekvárt, de a legjobb talán hagyományos módon, magában, egy pohár tejjel vagy kakaóval. Isteni reggelire vagy uzsonnára is!
Itt egy másik klasszikus, az almás pite!
Hozzászólás zárolva.