Facebook hozzászólás
502

Szindbád álma – rózsaszín kötésben

Aki csak olvasta Krúdyt, vagy látta a fantasztikus filmet, soha nem felejti el a nagy „velős jelenetet” Latinovits Zoltánnal és Dajka Margittal. Hölgyeim, és Uraim! Ez tehát az etalon! Számos variáció látott már napvilágot, hogy hogyan kell elkészíteni, de most megmutatom az én tutit megoldásom! Saját, nagymamis recept, de te a vasárnapi ebéded éke is lehet!   

Forró velő fokhagymás, pirított bagetten, Kép: László Márta
Forró velő fokhagymás, pirított bagetten, Kép: László Márta

Hozzávalók:

  • fejenként két velőscsont darab
  • a megfelelő mennyiségű zöldségek, amit egyébként csontleves készítésénél használsz, vagyis négy adagnál kb. 40 dkg
  • só, bors
  • apróra vágott snidling
  • bagett vagy egyszerű fokhagymás pirítós

Elkészítés és a nagy trükk!

Nem egy mágus találta ki, hanem a nagyim, aki nagyon vigyázott rá, hiszen akkoriban nagyon-nagyon ritkán lehetett igazi velős csontot kapni. Tehát válassz mindig friss, élénk rózsaszínes, 4-5 cm-es, mindkét végén nyitott (így tuti, hogy van benne velő!) csontokat. Mosd le hideg vízzel, picit itatgasd meg, majd mindkét felét alaposan sózd be! Ez a trükk! Hagyd így minimum úgy fél óráig. (Ha előző este teszed ugyanezt, csak jobb lesz, majd be a hűtőbe, mert a velő gyorsan romlik!) Szóval tégy fel vizet, és úgy hidegen tedd bele a besózott csontokat.

Egy kis filmtörténet…
1971-ben mutatták be Huszárik Zoltán filmjét. Operatőre Sára Sándor volt. A szakma nem hitte, hogy Krúdy Gyula írása maradandóan megfilmesíthető lehet. Mégis sikerült. Vágó Nelly jelmeztervező koronázta meg a látványt. ( Forrás: 303 magyar film, amit látnod kell, mielőtt meghalsz) A téma festményszerű megjelenítést ma is tanítják.

Kezd főzni lassan. Ha már a só „elállta” az utat, nincs gond! A csont íze isteni a levesben, had főjön! A velőnek gyakorlatilag elég fél óra, de így ízletesebb is lesz maga a leves. Közben a megfelelő zöldségeket megtisztítod, felvágod, és a végén beledobod: a lényeg, hogy az íze benne legyen, és ropogós is maradjon! De most figyeljünk a velőre: készíts ki szalvétát. Piríts kenyeret, de ha van időd, szerezz be egy eleve fokhagymával ízesített félkész bagettet, és süsd ki. Szedd ki a velős csontokat egy tányérra, a szalvétával fogd körbe, és üsd ki a velőt! Azonnal kend a forró pirítósra! Sózd, borsozd, ha van egy pici snidlinggel is megszórod! Azonnal enni kell! Ez a másik trükk! Csak így jó! Nem éppen fogyókúrás, de nagyon finom falat! Aki fél az elhízástól, egész vékony kenyeret pirítson, és tényleg csak nagyon vékonyan kenje meg a pirítóst! Állítom, hogy mennyi magyaros falat! Jó étvágyat!

Kedves Barátnőim, Barátaim! Akár hiszitek, akár nem, ez a nyár fociról és az olimpiáról fog szólni! Pasis kaja pedig van! Ezt hívom a szurkoláshoz – és a jó hangulathoz – fontos eszköznek! Itt egy másik ötlet, és hamarosan bedobhatod ezt is! Biztos siker!   



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!