Facebook hozzászólás
611

Fácánlevesem a vasárnapi családi asztalra – fickósítóval!

Elárulok egy nagy titkot! Most ünnepeltük a szüleim 65. házassági évfordulóját. A szűk családi díszebédet boldogan vállaltam! Ez a leves erre az alkalomra készült! Mindkettő feledhetetlen volt! A friss zöldségeket pedig kedvenc biozöldségesem szállította. Sok az ízletes hozzávaló, de korántsem bonyolult!     

Fácánleves fürjtojással, díszes abroszon, Kép: László Márta
Kép: László Márta

Hozzávalók hat éhes szájhoz:

  • 1 egész fácán
  • 2 db vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 doboz fürjtojás (15 db)
  • 6 db sárgarépa (4 a levesbe, 2 a betéthez)
  • 1 csokor petrezselyem, fél csokor apróra vágva a tálaláshoz
  • 1 csokor zellerzöld
  • 2 db fehérrépa
  • 2 karalábé (az egyik nagyobb kockára, a másik vékony csíkokra vágva)
  • 2 kisebb zeller (az egyik nagyobb kockára, a másik vékony csíkokra vágva)
  • 2 kisebb karalábé (az egyik nagyobb kockára, a másik vékony csíkokra vágva)
  • 1 db smaragdzöld csípős paprika
  • legalább 14 db fekete bors
  • 3 db szegfűbors
  • 4 db szegfűszeg
  • 3 babérlevél
  • 1 kk egész köménymag
  • 1,5 kk kurkuma
  • 4 borókabogyó
  • 3 tk kakukkfű
  • 1 ek friss gyömbér kockára vágva
  • só, bors – ízlés szerint
Fácánleves fürjtojással a családi levesestálban, Kép: László Márta
Fácánleves fürjtojással a családi levesestálban, Kép: László Márta

Elkészítés:

Darabold fel a gondosan megtisztított madarat. Tedd egy 5 literes fazékba. Add hozzá a nagyobb kockára vágott zöldségeket, a főszereket, adj hozzá kb. 4 liter hideg vizet, és szép lassan kezd főzni. Közben majd felhabzik, de ne törődj vele! A fácánt lassan, gyöngyözve úgy három órát kell főzni, addigra a leves is kitisztul!
Amíg csendesen bugyog a leves, főzd meg a fürjtojásokat. A forrástól számított 3 perc alatt kész. Gyorsan tedd hideg víz alá, váltsd is rajta a hideg vizet, majd várjon a sorsára! Úgy a főzés utolsó órájában végy ki egy kisebb lábasba úgy egy liter levest. Tedd bele a csíkokra vágott karalábét, zellert, zöldséget. Főzd úgy 10 percig, hogy roppanós maradjon, mert így nemcsak finomabb, hanem több vitamin is marad benne! Szedd ki a zöldségeket, a levet pedig öntsd vissza a levesbe.
Három óra elteltével – ha megpuhult a fácánunk – a húst szedd ki, csontjáról szedd le, vágd csíkokra vágjuk. Vedd elő az ünnepi családi levesestálat, egy jénait, vagy csak egyszerűen egy másik fazekat. Az aljára tedd a húst, rá a vékony csíkokra vágott, rövid ideig főzött zöldségeket, a fürjtojásokat, majd szép lassan szűrd rá a levest. Szórd meg az apróra vágott petrezselyemmel, és tálald! Jó étvágyat!


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!