Latkesz, a zsidó lángos
A laktesz, egy tradicionális zsidó lángosféle, ami rendhagyó módon inkább édes ízvilágú, hiszen ezt eredendően almaszósszal eszik. A latkesz tésztája a krumplitól lesz ropogós, a pikáns mézzel, rozmaringgal és citrommal ízesített almaszósztól pedig mennyeien ízes és szaftos.
Elkészítés:
- 5-6 nagyobb krumpli
- 1 fej hagyma
- 3 tojás
- 6 ek liszt
- só
- 4 ek Vénusz Sütőolaj
- 5 alma
- fél citrom leve
- 2 ek méz
- 1 ág rozmaring
- bors
- csipet só
Hozzávalók:
Hámozzuk meg a krumplit, majd reszeljük le a hagymával együtt. Hagyjuk lecsöpögni. Keverjük össze a leszárított krumplit a tojásokkal és a liszttel, sózzuk. Széles teflonserpenyőben forrósítsunk olajat, majd helyezzünk bele púpozott kanálnyit a krumplis masszából. Nyomkodjuk le a tetejét, pár perc pirítás után forgassuk meg őket. Ha készre sült, tegyük papírtörlőre, csepegtessük le a felesleges olajat.
Hámozzuk meg az almákat, csumázzuk ki, vágjuk nagyobb kockákra. Tegyük aprítógépbe a mézzel, és a rozmaringgal együtt, facsarjuk rá a citrom levét, és egy csipet sóval és borssal pürésítsük le. Tálaljuk a forró rösztikkel!
Hozzászólás zárolva.