Kajakosok bográcsos tarhonyása
Diákkorában kajakozott a férjem, nem is eredménytelenül. Négyesükre azóta is büszke. Aztán a kis hajót felcserélte a kereskedelmi tengerjáróra, de már annak az időszaknak is vagy 20 éve vége. A régi kajakos csapat azonban ugyanúgy tarja a barátságot, mint valaha. A gyerekek majd mindenütt nagyok, így már van idő egy évben legalább egyszer egy közös bográcsozásra a Duna partján a vízitelepen – a férjekkel, feleségekkel. Feledhetetlen perceket okoz a közös főzés a fák alatt mindenkinek!
Hozzávalók:
- 1/2 kg lecsókolbász
- 1/2 kg virsli
- 20 dkg füstölt szalonna
- 2 db zöldpaprika
- 2 db paradicsom
- 2 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1/2 kg tarhonya
- 1 dl olaj
- 1 ek fűszerpaprika
- só, bors ízlés szerint
- 1 kk majoranna
- késhegynyi reszelt szerecsendió
- 1 kk őrölt fűszerkömény
Elkészítés:
Tüzet rakunk, és már ez is jó szórakozás. Átmossuk a bográcsot, és – lehetőleg – egy állítható állványra akasztjuk a tűz fölé. Bográcsba öntjük az olajat, rádobjuk a kockára vágott füstölt szalonnát. Szépen kisütjük, majd üvegesre pirítjuk kockára vágott hagymát. Most jöhet a fokhagyma is. Keverünk egyet, és beleöntjük a felkarikázott kolbászokat.
Süssük az egészet zsírjára, majd adjuk hozzá a fűszereket. Jöhetnek hozzá a kockára vágott paradicsomok, a felszeletelt zöldpaprikák. Többször megkeverjük, a tüzet visszavesszük, lehetőleg úgy, hogy az állítható állványon feljebb rakjuk a bográcsot. Sózzuk, borsozzuk. Az elpárolgott vizet többször is pótoljuk! Nem baj, ha picit fűszeresebb a „kelleténél”, a tarhonya tompítja majd! Így rotyogtatjuk vagy egy órát – ezalatt koccintgathatunk is előre, a medve bőrére! A tarhonyát már otthon, előre megpirítottuk remekül záródó dobozkáim egyikében hoztuk magunkkal. Most tehát mehet a tarhonya is a bográcsba. Öntünk hozzá kétszer annyi (lehetőleg) forró vizet, mint amennyi az edény tartalma. A bográcsot visszaakasztjuk eredeti helyére, de már nem teszünk több tüzelőanyagot alá. Többször keverjük meg, amíg a tarhonya lassan jól „megszívja magát”. Na, ekkorra már annyira éhesek leszünk – már a koccintgatástól is, hogy tálalhatunk! Adjunk hozzá kovászos uborkát! Jó étvágyat!
Hozzászólás zárolva.