Facebook hozzászólás
796

Cukkini nász a tepsiben

Ez csak rántva jó – jelentette ki a férjem, amikor meglátta azt a két hatalmas cukkinit, amit egy volt általános iskolai osztálytársamtól, Kálmántól kaptam, amikor legutóbb meglátogattam a szüleimet Zagyvarékason. Gyönyörűségesek, nagyok egészségesek a zöldségek. Már a látványa is lázba hozott! Ehhez a recepthez mindössze a negyede kellett… Nos, megmutattam, hogy nemcsak rántva a tuti! Egy barátnőm is pont beesett, és csak annyit mondok, hogy én vacsorára nagyon keveset eszem, de így sem maradt egy falat sem másnapra. Picit macerás, de nagyon megéri!  

Cukkinis tészta a tepsiben, Kép: László Márta
Ebben kell gyönyörködni! Kép: László Márta

Hozzávalók: 

  • 40 dkg cukkini
  • 20 dkg szeletelt gomba
  • 10 dkg póréhagyma felkarikázva
  • 1 cs nagy kagylós olasztészta
  • 1 cs nem túl apróra vágott petrezselyem
  • 2 db mozzarella
  • 10 dkg vaj
  • 4 tojás
  • 4 dl tej
  • 8 dkg liszt
  • 1 dl olaj
  • só, fehér bors, őrölt szerecsendió

 

Elkészítés:

Fél dl olajon megfuttatom a pórét, majd rádobom a gombát. Sózom, borsozom, és rászóróm a petrezselymet. Egy másik serpenyőben a cukkinit is megpirítom a másik fél dl olajon, majd azt is sózom, borsozom.

Cukkinis receptem tálalva, Kép: László Márta
Cukkinis receptem tálalva, Kép: László Márta

A tejet felteszem forrni, a vajat felmelegítem és hozzádom a lisztet. Amikor felhabzott, hozzáöntöm a tejet, lehúzom a tűzről, és simára keverem. Közben sós vízben kifőzöm a tésztát. A tojássárgákat belekeverem a mártásba, és az egésszel nyakon öntöm a tésztát. Jöhet a só, a bors, a szerecsendió, végül beleforgatom a habbá vert tojásfehérjét. Előkapom a tepsit, kibélelem sütőpapírral, morzsával megszóróm az alját. Beleöntöm a tészta felét, majd szépen elrendezem rajta a cukiknit, rajta a gombát. Befedem a megmaradt tésztával, a tetejére reszelem a sajtot. 180 fokra felmelegített sötőben kb. 35 percig sütöm. Kiveszem, és gyönyörködök benne vagy 10 percig. Na most kell szeletelni! Jó étvágyat!

Gondolj a télre, főzz zakuszkát!
A zakuszkát általában padlizsánból, pritaminpaprikából, hagymából, paradicsomból főzik, de sok helyen babbal, tökkel, cukkinivel, esetleg répával vagy épp gombával gazdagítva teszik el télire. Ezerféle változata van ennek az Örményországból származó ételnek, amit egész télen kóstolgathatunk egy-egy szelet friss kenyérrel.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!