Céklás keksz
Gluténmentesen elkészíthető, vegán, kívül ropogós, belül puha, olcsó, könnyen elkészíthető, elronthatatlan, nem kell hozzá különleges alapanyag, csak ajánlani tudjuk. Strapabíró, jó állagú, hurcolható, másnap is nagyon finom.
Hozzávalók
1.5 bögre zabpehelyliszt / sima zabliszt is jó
4 evőkanál eritritol / kókuszcukor / más cukor/ cukorpótló / méz
2 evőkanál lágy, de nem olvasztott kókuszzsír
A kakaós változathoz 2 evőkanál kakaó
1 bögre reszelt cékla
2 lentojás / nem vegánoknak 2 tojás
1 kávéskanál sütőpor
1/2 kávéskanál szódabikarbóna + 1 facsarásnyi citromlé
A kakaós és nem kakaós változathoz is tehetünk 2 evőkanálnyi csokicseppet, aprózott étcsokoládét (mi nem tettünk), nem rontja el.
Elkészítés
1. Készítsük el a lentojást két evőkanál őrölt lenmagból és 6 evőkanál langyos vízből. Hagyjuk kicsit állni, míg megkocsonyásodik.
2. A lisztben morzsoljuk el a kókuszzsírt, adjuk hozzá a többi hozzávalót és kavarjuk össze. Ne gyömöszöljük, kavargassuk soká, a cékla ne engedje ki a levét. Nokedli sűrűségű tésztát kell kapnunk, ha hígnak találnánk adjunk még hozzá 1-2 evőkanál zablisztet.
3. Papírral bélelt tepsiben kanállal adagoljunk belőle tetszés szerinti nagyságú halmokat. A kekszek a sütőben nagyra nőnek, ne rakjuk őket nagyon sűrűn.
4. 180 fokos sütőben 25 percig sütöttük.
5. Mi cukormázzal díszítettük.
Van a piacon cékla is, narancs is, főzzünk egy isteni chutney-t belőlük, másfél óra alatt elkészíthetjük, és állítom, megéri, mert sültek, sajtok mellé egészen különleges ez a finomság.
Hozzászólás zárolva.