Facebook hozzászólás
1 645

Cecei lóbabom, az őszi levescsoda

Méltatlanul mellőzött hüvelyesünk a lóbab. Az annak idején Ázsiából hozzánk érkezett növénynek ez volt az eredeti alakja, a kisebb, a tarka vagy a fehér színűeket már mind ebből nemesítették. Egykor különösen a jászsági pásztorok kedvelték, de a mai bográcsozók is előszeretettel használják. A minap a mezőföldi Cecén jártam, ahol elbővölt a sok-sok paprikafüzér, az utcai árusok kavalkádja. Megálltam megcsodálni, és persze a paprikához rögtön gyönyörű lóbabot is vettem! 

Cecei lóbab, Kép: László Márta
Cecei lóbab, Kép: László Márta

Hozzávalók 4 éhes szájhoz: 

  • 25 dkg lóbab
  • 40 dkg füstölt csülök
  • 4 db sárgarépa
  • 2 fehérrépa
  • 1 db közepes zeller levelével
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2-3 babérlevél
  • 2,5 dl tejföl
  • só, frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
  • 1 cs apróra vágott petrezselyem
  • 2 ek mangalicazsír
  • 2-3 ek liszt + 2-3 ek átszitálva
  • 1 ek őrölt csemege pirospaprika
  • 1 db tojás

Elkészítés: 

Egy éjszakára áztasd be a babot. Egy másik tálban a csülköt is. Másnap öntsd le a vizet, és tedd egy nagyobb lábasba. Add hozzá a babérlevelet, a vöröshagymát, a 2 gerezd fokhagymát, és önts rá annyi vizet, hogy ellepje. Főzd puhára közepes lángon. A csülköt tedd ki egy tányérra. Tedd a főzlébe a lóbabot, adj hozzá még egy kis vizet, és rakd a tűzre.

Darált hússal jól megrakott vajbab
A dietetikusok szerint a pulykából készült étel akár minden nap kerülhet a tányérunkra, hiszen zsírszegény és fehérjében gazdag. A pulykahús többszörösen telítetlen zsírsavakat,amelyek segítik a szív- és érrendszer védelmét. Most a vajbabbal hoztuk össze..

A félig főtt babhoz add hozzá a hosszába vágott zöldségeket. Ezután fejtsd le a csontról a húst, és kockázd fel. Készíts rántást: olvaszd fel a zsírt, állandó keverés mellett szórd rá a lisztet, végül, ha gyöngyözni kezd, húzd le a tűzről, szórd rá a cecei pirospaprikát, a szétnyomott maradék fokhagymagerezdet, és önts rá némi hideg vizet. Jól elkeverve öntsd a leveshez. Kóstold meg, és ha kell, sózd, borsozd. Egyet rottyan, és kész. Ha szerted, főzz bele csipetkét is: a tojást jól dolgozd össze a liszttel, hogy jó kemény tésztát kapj. A legegyszerűbb, ha vékény kígyót sodorsz, és azt csipegeted szét. Rögtön mehet a levesbe, csak pár perc kell neki, és megfő. Tálaláskor szórd meg a levesed a petrezselyemmel, és kínálj hozzá tejfölt! Nagyon jó kis tartalmas leves, utána már csak egy jó kis almás pite vagy csokis palaicsinta kell!



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!