Mezőföldi almás pite
Helyi almából készül a bikácsi almás pite természetesen, de Magyarországon olyan finom almák teremnek, hogy bárhol el tudjuk készíteni! Sebők István, a Zichi Park Hotel vezető konyhafőnökének egyik jobbkeze alkotja nap mint nap ezt a csodát! Ajánlom farsangra is Nektek. Akár hiszitek, akár nem, ebben a legnehezebb az almareszelés, na, de mire jó a robotgép?!
Hozzávalók a tésztához (10 adag):
- 40 dkg liszt
- 14 dkg kristálycukor
- 14 dkg vaj
- 2 db tojás sárgája
- késhegynyi sütőpor
- 2 dl tejföl
- + 1 egész tojás a tetejére
…a töltelékhez:
- 2 kg alma meghámozva, lereszelve
- ízlés szerint őrölt fahéj
- ízlés szerint kristálycukor
- 1 db csillagánizs
- 2 db szegfűszeg
Elkészítés:
Alaposan összekeverem a tészta hozzávalóit, jól kidolgozom, majd folpackba csomagolva fél órára a hűtőbe teszem. Ezalatt lereszelem az almát, picit kinyomkodom. Jöhet a jól kivajazott tepsi, amit megszórok búzadarával. A tésztát ketté veszem kinyújtom a tepsi alakjára. Beleteszem az egyik felét, rá a tölteléket, majd rásimítom a tészta másik felét és elegyengetem. Hústűvel vagy villával megszurkálom a tetejét, hogy a gőz elillanjon. Egy tojást jó habosra kikeverek, és megkenem vele a süti tetejét. 175 °C fokos sütőben 35-40 perc alatt készre sütöm. Porcukorral díszítem!
Hozzászólás zárolva.