L-karnitint- nemcsak a fittségért
Az L-karnitin egy aminosav származék, melynek elsődleges funkciója, hogy a zsírok anyagcseréjén keresztül energiát szabadít fel a szervezetünkben, másik fontos feladata a sejtmembrán védelme.
Ehhez kapcsolódik néhány fontos élettani hatása:
– Késlelteti a sejtek öregedési folyamatát
– Csökkenti a test zsírarányát
– Hatékony az izomláz csökkentésében
– Támogatja az egészséges szívműködést, és jelentősen fokozza a szívizom erőnlétét
– Fedezi az immunrendszer reakcióinak jelentős energiaigényét
– Termékenységet fokozó hatása van
Az L-karnitin története egészen a század elejéig (1905) nyúlik vissza, amikor először fedezték fel és igazolták a zsírok anyagcseréjében és a szervezet energiatermelésében játszott központi szerepét. Azóta már számos más, az egészségünk szempontjából létfontosságú hatására derült fény, aminek okán több mint 20 éve alkalmazzák táplálék kiegészítőként szerte a világon, ezt az emberi szervezet által is előállított, természetes anyagot.
A szervezet L-karnitin szükségletének külső pótlása több okból is szükségessé válhat. Az L-karnitin szintézise 15 éves korban kezdődik el. Mivel a csecsemő szervezetében sem nem megy még végbe a szintézis, a terhes és szoptató anyák L-karnitin szükséglete jelentősen megnő. A napi szükségletünknek csak kb. 10%-át képes az emberi szervezet szintézissel előállítani, a többit táplálékkal vagy táplálék kiegészítőkkel kell pótolni. Különösen fontos ez nőknél, sportolóknál vagy cukorbetegeknél, hiszen testsúly csökkentő diétájuk miatt náluk az L-karnitin szintéziséhez szükséges anyagok hiánya is kialakulhat. Mivel az L-karnitin főleg a hús- és tejtermékekben fordul elő (nevét is a latin „carnis”=hús szóból kapta), a vegetáriánus, illetve hússzegény táplálkozás a szervezet L-karnitin szintjének csökkenéséhez vezethet. Bizonyos gyógyszerek rendszeres szedése is okozhat L-karnitin hiányt. Az immunrendszer legyengülésével, a krónikus kimerültséggel illetve az idős korral is együtt jár a szervezet jóval alacsonyabb L-karnitin szintje.
Az L-karnitin lényeges szerepet játszik az emberi teljesítőképesség fenntartásában és fokozásában, valamint a zsírlerakódások megakadályozásában, ezért nálunk ma még elsősorban a sportolók, a fitness termeket rendszeresen látogatók, illetve a fogyókúrázók körében ismert ez a szer. Mivel ugyanakkor alapvető fontosságú az egészséges emberi szervezet számára, mindennapi igényünk fedezéséhez szükséges a napi L-karnitin bevitel. Fogyasztása veszélytelen, hiszen az esetleges felesleg kiürül a szervezetünkből. Kapszulában kapható a gyógyszertárakban. Ám jelentőségét felismerve már vannak olyan – az egészséges táplálkozást követők körében kedvelt – gabonapelyhek, müzliszeletek, melyek készítésénél a gyártók a különböző vitaminok mellett L-karnitint is hozzáadnak a termékhez.
Hozzászólás zárolva.