Facebook hozzászólás
214

L-karnitint- nemcsak a fittségért

Az L-karnitin egy aminosav származék, melynek elsődleges funkciója, hogy a zsírok anyagcseréjén keresztül energiát szabadít fel a szervezetünkben, másik fontos feladata a sejtmembrán védelme.

 Ehhez kapcsolódik néhány fontos élettani hatása:

– Késlelteti a sejtek öregedési folyamatát

– Csökkenti a test zsírarányát

– Hatékony az izomláz csökkentésében

– Támogatja az egészséges szívműködést, és jelentősen fokozza a szívizom erőnlétét

– Fedezi az immunrendszer reakcióinak jelentős energiaigényét

– Termékenységet fokozó hatása van

Az L-karnitin története egészen a század elejéig (1905) nyúlik vissza, amikor először fedezték fel és igazolták a zsírok anyagcseréjében és a szervezet energiatermelésében játszott központi szerepét. Azóta már számos más, az egészségünk szempontjából létfontosságú hatására derült fény, aminek okán több mint 20 éve alkalmazzák táplálék kiegészítőként szerte a világon, ezt az emberi szervezet által is előállított, természetes anyagot.

A szervezet L-karnitin szükségletének külső pótlása több okból is szükségessé válhat. Az L-karnitin szintézise 15 éves korban kezdődik el. Mivel a csecsemő szervezetében sem nem megy még végbe a szintézis, a terhes és szoptató anyák L-karnitin szükséglete jelentősen megnő.  A napi szükségletünknek csak kb. 10%-át képes az emberi szervezet szintézissel előállítani, a többit táplálékkal vagy táplálék kiegészítőkkel kell pótolni. Különösen fontos ez nőknél, sportolóknál vagy cukorbetegeknél, hiszen testsúly csökkentő diétájuk miatt náluk az L-karnitin szintéziséhez szükséges anyagok hiánya is kialakulhat. Mivel az L-karnitin főleg a hús- és tejtermékekben fordul elő (nevét is a latin „carnis”=hús szóból kapta), a vegetáriánus, illetve hússzegény táplálkozás a szervezet L-karnitin szintjének csökkenéséhez vezethet. Bizonyos gyógyszerek rendszeres szedése is okozhat L-karnitin hiányt. Az immunrendszer legyengülésével, a krónikus kimerültséggel illetve az idős korral is együtt jár a szervezet  jóval alacsonyabb L-karnitin szintje.

Az L-karnitin lényeges szerepet játszik az emberi teljesítőképesség fenntartásában és fokozásában, valamint a zsírlerakódások megakadályozásában, ezért nálunk ma még elsősorban a sportolók, a fitness termeket rendszeresen látogatók, illetve a fogyókúrázók körében ismert ez a szer.  Mivel ugyanakkor alapvető fontosságú az egészséges emberi szervezet számára, mindennapi igényünk fedezéséhez szükséges a napi L-karnitin bevitel. Fogyasztása veszélytelen, hiszen az esetleges felesleg kiürül a szervezetünkből. Kapszulában kapható a gyógyszertárakban. Ám jelentőségét felismerve már vannak olyan – az egészséges táplálkozást követők körében kedvelt – gabonapelyhek, müzliszeletek, melyek készítésénél a gyártók a különböző vitaminok mellett L-karnitint is hozzáadnak a termékhez.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!