Évente 7000 áldozata van a fehér kenyérnek! Ne egye!
Nagy-Britanniában az egészséges életet propagáló civil szervezetek azt állítják, hogy a szupermarketekben kapható kenyér magas sótartalma évente hétezer ember életét fenyegeti. A CASH nevű (Consensus Action on Salt and Health vagyis Egyetértésben a só ellen az egészségért) érdekvédelmi szervezet szerint a britek étrendjében a kenyér a legmagasabb sóforrás, melynek túlzott fogyasztása növelheti a vérnyomást és a szívroham kockázatát.
A csoport egy tanulmányban, melyben több kenyérmárkát elítélnek, arra szólította fel a brit vásárlókat, hogy bojkottálják a legmagasabb sótartalmú kenyereket. A legtöbb áruház polcain megtalálható összesen 138 kenyeret vizsgálva a kutatók arra jutottak, hogy átlagosan minden harmadiknak magasabb volt a sótartalma a kormány által kitűzött 1,1 g / 100 g-nál.
A legmagasabb szintet a Morrison’s üzletlánc egyik termékében mérték, egész pontosan 1,5 grammot 100 grammnyi kenyérben, illetve 0,7 grammot szeletenként. Négy szelet ilyen típusú kenyérben annyi só található, ami hatszor meghaladja a gyermekeknek javasolt napi maximum 3 g sóbevitel mennyiségét, kilenc szelettel pedig elérjük a felnőttek számára javasolt maximális 6 grammos sóbevitelt.
A kutatók Asda márkájú kenyerekben mérték a második legmagasabb szintet (0,6 g szeletenként). Tizennyolc Warburton termékből tizenötnek magasabb volt a sótartalma a kormány által kijelölt célértéknél, ám a Sainsbury’s és a Waitrose szupermarketek kenyerei nem érték el ezt a szintet.
A Brit Szív Alapítvány szóvivője szerint a kutatásokból azt lehet leszűrni, hogy történt ugyan előrelépés a kenyerek sótartalmának csökkentése terén, még mindig nagy az eltérés a hasonló termékek sómennyiségében. Az Alapítvány szorgalmazza, hogy azok, akik magas vérnyomásuk miatt ki vannak téve a szívbetegség kockázatának, csökkentsék a só mennyiségét étrendjükben, és figyeljenek oda, hogy vásárláskor az alacsonyabb sótartalmú élelmiszereket válasszák.
A civil szervezet ezért arra buzdítja a szupermarketeket, hogy vezessék be a brit Élelmezési Ügynökség által kifejlesztett ‘közlekedési lámpás’ címkézési rendszert, vagyis használjanak piros, sárga és zöld címkéket, hogy felhívják a vásárlók figyelmét, hogy az élelmiszereknek magas, közepes vagy alacsony a só-, cukor- és zsírtartalma.
A Pékek Szövetsége elmondta, hogy tagjaik komoly lépéseket tettek a sótartalom csökkentésére 2005 óta, és a kenyéripar elfogadta azt a célkitűzést, miszerint 2010-ig 1,1 g-ra mérséklik a 100 g kenyérben található só mennyiségét.
Hozzászólás zárolva.