Milyen nemzedék nő fel? Minden második gyerek elhízott!
Minden második gyerek túlsúlyos hazánkban, és vannak,akiket reggeli nélkül indítanak el az iskolába- derült ki egy nemrégiben készült felmérésből.
Még soha nem készült ez idáig olyan kutatás Magyarországon, amely az általános iskolás korosztály étkezési szokásait vizsgálta volna. Februárban a Szonda Ipsos készítette el az elsőt a Nagyranövök Mozgalom megbízásából. A felmérés során 500 gyereket – és szüleiket – kérdezték többek között arról, hogy mit esznek, mennyi a testtömeg-indexük (testtömeg és magasság aránya), illetve, hogy rendszeresen reggeliznek-e? A vizsgálat reprezentatív volt, ami azt jelenti, hogy a kapott eredmények az egész korosztályra (csaknem egymillió általános iskolásra) érvényesek.
Súlyproblémák
A testtömeg-indexek kiszámításakor megdöbbentő számok születtek: minden második gyerek cipel magán túlsúlyt. A kislányok eredményei valamivel jobbak voltak; úgy tűnik, hogy az alsós és a serdülő korban lévő fiúknak nehezebb dolguk van a plusz kilókkal.
A felmérés során kiderült, hogy étkezési szokások és a fogyasztott élelmiszerek fajtája illetve mennyisége alapján hét különböző étkezési profilba sorolhatók be a gyerekek.
- A harmonikus, vitamindús csoport sok zöldséget, gyümölcsöt és húst, míg a fehérjedús csoport főleg fehér húst és tejterméket fogyaszt
- A húsimádó gyerekek vörös hús esznek főleg, a vegyes táplálkozásúak nem különösen válogatósak, mindent élelmiszerfajtát fogyasztanak.
- Az édesszájúak imádják az édességet és a gyümölcsöket, míg a nassolók gyakran rágcsálnak sós snacket.
- A gyorséttermi étkezés hívei hamburgert, pizzát, hot-dogot esznek elsősorban, ami meg is látszik rajtuk, ugyanis a túlsúlyos, elhízott gyerekek legnagyobb arányban ebben a csoportban találhatók.
A kutatás arra a kérdésre is választ keresett, hogy vajon kövérebbek-e azok a gyerekek, akik állati eredetű zsírokat fogyasztanak. Kiderült, hogy a túlsúlyos és az elhízott csoportokban magasabb az állati eredetű zsírokat (pl. vajat, zsírt) fogyasztók aránya.
Növényi eredetű zsírokat (margarint) elsősorban azok a gyerekek fogyasztanak, akik a harmonikus, vitamindús étkezési csoportba tartoznak. A húsimádók és a fehérjedús étkezési csoport tagjai ezzel szemben kevesebbet esznek ebből az élelmiszercsoportból, mint a többiek.
Hozzászólás zárolva.