A csodaszer, ami megőrzi az egészséget az öregkorig
Fejfájásra, szédülésre, koleszterin szint csökkentésére is használhatjuk, de kiváló az emésztésre és a memória csiszolására is. Csodaszer?
„Élénkké és életerőssé teszi a testet, gyógyír a fejfájásra és szédülésre, megszünteti az alvászavarokat, könnyíti a légzést, tisztítja a veséket, élessé teszi a látást. Segíti a gyomorműködést és az emésztést, serkenti az agyműködést és javítja a memóriát…” – állította 1676-ban Thomas Garway, aki elsőként árult teát londoni kávéházában. Hitvallása szerint a tea „tökéletesen megőrzi az egészséget egészen az öregkorig”.
Napjaink orvosi kutatásai is igazolják a sokszázados igazságot a tea betegség-megelőző és egészség-megőrző hatásáról.
A tea egészség szempontjából legfontosabb összetevői vízben oldódó anyagok, amelyek forrázáskor kerülnek az italba. Egy áltagos főzet 0,35% tea eszenciát tartalmaz.
A legalapvetőbb alkotóelemek a polifenolok, olyan vegyületek, amelyek védenek bennünket az emberi sejtekben végbemenő káros reakcióktól. A fekete tea egyedülálló polifenol forrás, s ha cukor és tej nélkül fogyasztjuk,akkor kalóriatartalma közel nulla.
Jóllehet káliumban gazdag, nátrium csupán kis mennyiségben található benne, ezért – a kávéval ellentétben – magas vérnyomással is fogyasztható. Említésre méltó komponens továbbá a fog -és szájápolásban jelentős fluor. A rendszeres teaivás tehát egészséges mosolyunk megőrzésének egyik legkönnyebben elérhető módja.
Rettegett betegségek, mint a rák vagy a szív és érrendszeri problémák gyakran a sejtek szintjén kezdődnek. A testünkben zajló biokémiai reakciók eredményeképpen reaktív molekulák, úgynevezett szabadgyökök szabadulnak fel a szervezetünkben. Ezek legtöbbje oxigén atomot tartalmaz, ezért könnyen reakcióba lép más molekulákkal, rombolást okozva a sejtekben.
Ennek az állapotnak a tartós fennállása vezethet a betegségek kialakulásához, valamint szerepet játszik az öregedés folyamatában is. Szerencsére az ártalmas szabadgyököknek is megvan az ellenszere: az antioxidánsok, melyet az emberi szervezet is termel, hogy megelőzze a szabadgyökök okozta károkat.
Jó tudni, hogy napjaink romboló környezeti hatásainak ellensúlyozására jócskán ránk fér az étrenddel bevitt antioxidáns támogatás. Korábban inkább a zöld tea számított elismert antioxidáns forrásnak, azonban ma már tudjuk, hogy a fekete tea éppen annyira jótékony és antioxidáns hatású.
Hozzászólás zárolva.