Facebook hozzászólás
276

A vörösbor tágítja az ereket

A mérsékelt borfogyasztók halálozási mutatója is 30%-kal kisebb, mint az antialkoholistáké és a súlyos alkoholistáké.

A kevés alkoholt fogyasztók tovább élnek, mint azok, akik egyáltalán nem, vagy túl sokat isznak

Az ilyen kinyilatkoztatásokat azonban sokáig csak az italozó-kedv számlájára írták. Francia és amerikai orvosok kereken húsz évvel ezelőtt állapították meg, hogy minél rendszeresebben fogyaszt valaki kis mennyiségben bort, annál kisebb az esélye, hogy szívbetegségekben hal meg. Ezután az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tíz évig tartó vizsgálatsorozata támasztotta alá, hogy a kis mennyiségű alkoholt fogyasztók tovább élnek, mint azok, akik egyáltalán nem fogyasztanak alkoholt, vagy épp ellenkezőleg, túlzásba viszik azt. A tudósok nemrégiben pontosabban megvizsgálták a „szőlőnedű” gyógyító hatását. Meglepő volt az eredmény: a vörösbor nem csak hangulatjavító hatású, de kimutathatóan védi a szív- és érrendszert, sőt semlegesít azokat a méreganyagokat és anyagcsere-maradványokat, amelyek sok megbetegedés okozói.

Egy korty jó bor sokféleképpen erősíti a szívet: az USA Nemzeti Szívintézete és más kutatók vizsgálatai azt bizonyították, hogy kis mennyiségű bor fogyasztása szabályozza a koleszterinszintet a káros koleszterin (LDL) arányát csökkenti, a pozitív koleszterinét (HDL) pedig majdnem megduplázza. Köztudott, hogy a magas koleszterinszint növeli az artériák elmeszesedését, az infarktus, illetve az agyvérzés miatt bekövetkező halál veszélyét.

Ugyancsak jót tesz a szívnek, hogy a vörösbor kitágítja és ellazítja az ereket, továbbá megakadályozza a vörösvértestek csomósodását. Ezáltal összességében javítja a vérkeringést. Így szó szerint vehetjük egy zsoltár szövegét: „A bor boldoggá teszi az ember szívét”. De nem csak a szívét. Napi egy pohárka 39%-kal csökkenti a vesekő kialakulásának veszélyét is (tej, víz, kóla és limonádé nem befolyásolják). Gyulladásokat csillapít és erősíti az immunrendszert.

Az étkezések mellé fogyasztott vörösbor jobban védi a szervezetet szalmonellák, kolibaktériumok és más kórokozók által előidézett emésztőrendszeri megbetegedések ellen, mint a hagyományos gyógyszerek. Ezenkívül elősegíti az emésztőenzimek képződését és kiegyensúlyozza az emésztés folyamatát.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!