Facebook hozzászólás
119

Energiabogyó

A szőlőszem: sűrített energia, a természet mini erőműve, teljes értékű táplálék. Ha semmi mást nem ennénk csak szőlőt és némi gabonafélét, a szervezetünk minden szükséges tápanyaghoz hozzájutna.

Egy kilónyi szőlő 180 gramm szőlőcukrot, 8 gramm fehérjét, 5 gramm zsírt, 5 gramm szerves sót, 130 gramm rostot és rengeteg vitamint tartalmaz.

Minél mélyebb, sötétebb a szőlő színe – fehér fajták esetén, minél sárgább – , annál több értékes antioxidánst tartalmaz, melyek semlegesítik a test szöveteiben a szabadgyökök okozta károkat, ily módon egészségvédő hatásúak.


A gyógyszerrel felérő bogyók vértisztító, idegerősítő, izomregeneráló hatással bírnak, megszűntetik a vese- és hólyagkövesedést. A szőlő méregtelenít, gyógyítja a belek betegségeit, rákmegelőző hatású; fogyasztása ajánlott továbbá lábadozás, vérszegénység, kimerültség, székrekedés, mindenféle gyulladásos megbetegedés esetén.

Mi az oka annak, hogy a különféle szőlőkivonatokat egyre több kozmetikai termékben alkalmazzák?

A szőlő héjában található a polifenol. Ez a növényi kivonat egy kivételesen hatékony antioxidáns, mely megköti a bőrt károsító szabadgyököket (a környezetszennyezés és az UV sugárzás termékei). A szabadgyökök kumulatív roncsoló hatása ráncokat okoz és előidézi a bőr idő előtti öregedését.

Ezenkívül a polifenol serkenti a kollagén regenerációs képességét.

A szőlő magjában E vitamin, a bőrt puhító és tápláló F vitamin-tartalmú olajak, a bőrfelszínt simító tanninok (csersav) valamint fitoösztrogének találhatók. A növényi hormonok regenerációs, fiatalító hatást gyakorolnak a bőrre.

A gyümölcs húsa foszfort, magnéziumot, kalciumot és káliumot tartalmaz. Ezek az értékes ásványi anyagok a bőr vitalitását fokozzák. Jelentős szelén tartalma nagymértékben segíti a sejtek öregedése elleni küzdelmet. 

F.K.M.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!