Vörös vagy zöld – melyik egészségesebb?
A zöldséges standokon a bőség zavarában nehéz a választás, pláne ha egyes termékekből többfajta is létezik, s mindkettő ízletes, de melyiket kultiválja inkább a testünk? A zöldet vagy a pirosat?
Paprika: Mind a piros kaliforniai, mind a zöldpaprika rendkívül zamatos, jó a szemnek, hát még a gyomornak! De tudnunk kell, hogy a tv-paprika piros rokonában kétszer annyi vitamin van, mint a hagyományos társában. Ráadásul Béta-karotint tartalmaz, mely ismert immunerősítő hatásáról. A zöld bár finomabb, a piros egészségesebb.
Körte: Ez esetben döntetlen az állás. Mindkét ismert formájában elősegíti a vérképzést és a növekedést, szabályozza a vízháztartást és enyhíti a hólyag, valamint vesepanaszokat.
Káposzta: A zöldkáposzta rendkívül magas C-vitamin tartalmával áldásos lehet az egészség megőrzése érdekében. A vörös változata nehezebben emészthető ugyan, de puffadás gátló köménnyel fűszerezve bátran fogyaszthatják a gyomorbántalmakkal küzdők is. Kettejük párbajában a zöldkáposzta győzött.
Egres: A zöld gazdag szilíciumban, miáltal a gyümölcs jótékony hatással van a kötőszöveteinkre, magas a C-vitamin és ásványi anyag tartalma, de a vörös piszke védelmet nyújt a rákkal és szívinfarktussal szemben, ráadásul sok pektin található benne, ezáltal kevéssé kocsonyás a húsa. Nehéz különbséget tenni, de a mérleg nyelve a vörös javára billen, mert több növényi hatóanyaggal rendelkezik.
Hagyma: Élettani hatása közismert: a legértékesebb hatóanyagokkal ő rendelkezik a rák-, és keringési zavarok megelőzésében. Az újhagyma kénben gazdag olajai elixírként szolgálnak testnek-léleknek. Mindamellett a zöldhagyma C-vitamin készlete a többszöröse vörös társának. A végeredmény nem kétséges: a zöldhagyma élettani hatásai miatt messze megelőzte a vöröset.
Alma: Tökéletesen mindegy, hogy vörös vagy zöld, mindkettő vitaminbomba! Fogyasztásuk minden egészségét féltő embernek kötelező! Az almasav közömbösíti ugyanis a húgysavat, mely a reuma és a köszvény kialakulásáért felelős. Megvédi a bőrt a káros UV-sugarak ellen, és segíti a helyes immunműködést. Mindkettő győztes!
Forrás: www.bild.de
Hozzászólás zárolva.