Igyál antioxidáns bombát az egészségedért!
A frissen facsart gyümölcs és zöldségfélék kiváló vitamin, enzim, ásványi anyag, antioxidáns „bombák”. Önmagukban fogyasztva, akár üdítőként, vagy pl. tízórai helyett fogyaszthatjuk.
A frissen facsart gyümölcs és zöldségfélék kiváló vitamin, enzim, ásványi anyag, antioxidáns „bombák". Önmagukban fogyasztva, akár üdítőként, vagy pl. tízórai helyett fogyaszthatjuk.
Az alacsony cukortartalmú zöldségek a gyümölcsökkel (ízükben-mennyiségükben), harmonizálnak. A gyümölcs glikémiás (cukortartalom) terhelésének csökkentése érdekében adható a kevert léhez még 2 teáskanál omega-3 zsírsavban gazdag halolaj (az A-vitamin felszívódásához zsír-olaj szükséges). Ha lehet, a gyümölcsöt jól megmosott héjával együtt használjuk fel, hiszen rengeteg fitokemikáliát tartalmaznak. Nyilvánvalóan nem szabad cukrozni, édesíteni a facsart leveket.
Az alább felsorolt összeállítások 2-4 adagra vonatkoznak (szomjúságtól és igénytől függően):
(Forrás: Jonny Bowden PhD, hivatásos táplálkozás szakértő)
- Az egészség gyökerei: 3 pasztinák, 2 fej brokkoli, 3 szál zeller, 2 nagy répa, 1 körte, 1 alma, gyömbér
- Édes spenótos: 2 csésze spenót, 1 alma, 2-3 répa, gyömbér, (variáció: 1 cékla és a zöldje)
- Kevert élvezetek: fél nagy piros kaliforniai paprika, 2-3 fej brokkoli, 3 szár zeller, 1 alma, 1 körte, gyömbér
- Vörös gyümölcslé deluxe: 2 szál rebarbara, fél piros kaliforniai paprika, 1 körte, 1 alma, 3 répa, gyömbér
- Vörös csoda: 1 nagy cékla és a zöldje, fél nagy piros kaliforniai paprika, 1 alma, 2-3 répa, gyömbér
- Zöld óriás: 6 száll zeller, 1 körte, gyömbér
- Zöld óriás deluxe: 2 csésze spenót, 4 száll zeller, 2 fej brokkoli, 2 alma, gyömbér
Egyéb, egymással összeillő alkotók facsart levekhez:
- Alma és citrom
Brokkoli és sárgadinnye
Eper, szeder, málna és lime
Fekete áfonya és rebarbara
Görögdinnye és őszibarack
Kaliforniai paprika, zeller, répa, káposzta
Kelkáposzta és ananász
Körte és gyömbér
Paradicsom és narancs
Petrezselyem és cékla illetve zöldje
Spenót és cukordinnye
Hozzászólás zárolva.