Facebook hozzászólás
136

Mennyit és mit igyunk?

A vízhiány különböző tüneteket produkálhat, mint például a fejfájás, más fájdalmak, bőrproblémák, stressz, fáradtság. Gyerekeknél könnyen figyelemzavar is felléphet, ha már egy kicsit is kiszáradnak. 

 

A WHO számításai alapján napi szinten minden 15 testsúly-kilogrammra fél liter víz fogyasztása lenne indokolt, vagyis egy 60 kilós felnőttnek minimum napi 2 liter, egy 10 kilós gyereknek napi 1 liter vizet kellene innia az optimális elektrolit- és folyadékháztartás fenntartásához. Az ajánlott mennyiséget befolyásolja, illetve a többszörösére növelheti a hőség, a lázzal járó betegségek, a hasmenés, a fizikai aktivitás. Így a rendszeresen és komolyan sportolóknak is több folyadékra van szükségük, s a mozgással nő a szervezet ásványianyag-igénye is. Az ásványvizek kalcium- és magnéziumtartalma az emberi szervezet számára biológiailag jól hozzáférhető, így segíti a kalcium- és magnéziumszükséglet kielégítését.

Futás közben óránként több mint egy liter vizet veszíthetünk, ezért fontos 15-20 percenként 1-2 deci vizet inni minden egy óránál tovább tartó edzés vagy verseny közben, ajánlja az Ave Ásványvíz Kft. Bizonyos sportágakban a kalciumszükséglet napi 1500-2000, állóképességi sportokban 1000-2000 milligramm, magnéziumból pedig 500-600, illetve 400-600 milligrammra van szükség a mozgás típusa szerint – olvasható a Kékkúti honlapján. A fizikai terhelések után is érdemes folyadékot fogyasztani a verejtékezéssel elvesztett víz és ásványi anyag pótlása érdekében.

A túlzott mértékű ásványianyag-bevitel azonban szintén lehet káros, így szakértők a változatos napi folyadékfogyasztást ajánlják: igyunk csapvizet és különböző márkájú ásványvizeket a nap folyamán többször, kisebb adagokban, minden étkezéshez és étkezések között.

A kiszáradás gyakran „álruhában" jelentkezik, fejfájásként, fáradékonyságként. A mozgás hatására kialakuló fáradtság egyik oka is a dehidratáció, következtében csökkenhet a vérnyomás, nő a testhőmérséklet, romlik a koncentrálóképesség, az izmok görcsölhetnek, s ez jelentős mértékben ronthatja a teljesítményt – olvasható a Theodora honlapján.

A jó hidratáltsághoz fontos, hogy komoly fizikai terhelés előtti 24 órában elegendő folyadékot igyunk, előtte egy-két órával pedig további pár pohárral, hogy hidratáltak maradjunk, de a felesleges víz kiválasztására is legyen ideje szervezetünknek.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!