Facebook hozzászólás
86

A póréhagymáról, a gyógyító zöldségről!

A póréhagyma, latin nevén Allium porrum a hagymával, a fokhagymával és a metélőhagymával együtt a liliomfélék családjába tartozik. A növényt már az ókori Egyiptomban is ismerték, és lepénykenyérrel fogyasztották.  

Zöldségként a növény fehér szára és gyöngébb levelei alkalmasak fogyasztásra. A póréhagyma nem kényes növény: zord éghajlati viszonyok között is alkalmas szabad földi termesztésre. Csak a zsenge tavaszi fajta kerül piacra melegházból. Ez akár nyersen is fogyasztható. A halvány vagy sárga póréhagymát elsötétített fóliasátorban termesztik. A póréhagyma íze enyhébb, mint a vöröshagymáé és a fokhagymáé.

A póré sokoldalú, ízletes zöldségféle, amely hasznos tápanyagforrást jelent. Biztosítja a szervezet számára a fertőzésekkel szembeni védekezéshez szükséges C-vitamint és béta-karotint. Mivel a folsav nélkülözhetetlen a magzat növekedéséhez és fejlődéséhez, a póré különösképpen ajánlott terhes anyáknak és azoknak, akik a közeljövőben gyereket szeretnének.

A magnézium és a B1-vitamin valóságos balzsam az idegek számára, együttesen elősegítik a depresszió elkerülését. Igen jelentékeny szerepük van a kénvegyületeknek, a szulfidoknak is, ezek a ballasztanyagokkal karöltve erőteljesen segítik az emésztést, serkentik az emésztőrendszer egyes mirigyeinek működését, hogy azok több emésztőnedvet termeljenek. S végül: épp ennek következtében csökkenti a koleszterinszintet.

Nem marad ki a sorból a veseműködés sem: kálcium tartalma következtében a póré enyhén vízhajtó hatású. Ez az alapos belső nagytakarítás igen kedvező a reumás és köszvényes megbetegedésekben szenvedőknek. Hasznos emelett a cukorbetegeknek is, mert a vércukorszintet is csökkenti.

Forrás: Alexandra Kiadó: A 100 legfontosabb élelmiszer



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!