Veszélyt is rejthetnek számodra a tenger gyümölcsei
Vegyük komolyan a hal vagy a tenger gyümölcseinek fogyasztását követő szokatlan tüneteket! Az allergiás reakció ugyanis súlyos, életveszélyes állapotot is előidézhet!
Nyaralás alatt előszeretettel válogatunk a helyi konyhák specialitásai közül, a Balaton- vagy tengerparton is. A halak és a tengeri herkentyűk sokak által kedvelt étel-alapanyagok, ám nem mindenki élvezheti ezeket a fogásokat. Az arra érzékenyeknél ugyanis allergiát okozhat a fogyasztásuk, aminek az ellátása azonnali orvosi segítséget igényel.
Az allergiás tünetek a halételek fogyasztását követően, rövid időn belül jelentkeznek: a legjellemzőbb az arc kipirosodása, testszerte csalánkiütés, torokduzzanat, nehézlégzés, fulladás, de a szédülés, verejtékezés is intő jel lehet. Az allergiás reakció legsúlyosabb formája az ájulással, eszméletvesztéssel járó anafilaxiás sokk is bekövetkezhet – figyelmeztet dr. Pintér Judit allergológus, az Allergiaközpont főorvosa. Ha a halételek, tengeri herkentyűk fogyasztása után e tüneteket tapasztaljuk, ne késlekedjünk, mert ez az állapot orvosi kezelést igényel.
Ne kezeljük kalciummal! Az allergiás reakció kapcsán tévesen elterjedt gyakorlat, hogy a betegek kalciuminjekció vagy -pezsgőtabletta segítségével próbálják a tüneteket csillapítani. Ha valódi allergiáról van szó, akkor ez nem elégséges, sőt árthat is! Az anafilaxiás sokk során a beteg vérnyomása hirtelen lecsökken, ez okozza a rosszullétet, az ájulást. A kalcium vérnyomáscsökkentő hatású, így egyértelműen nem javasolt használni!
Ha tehát valakinél halétel fogyasztását követően a felsorolt tünetek jelentkeznek, azonnal hívjunk orvost, mert csak szakember képes megfelelően ellátni a beteget. „Elsődleges, hogy az állapotát stabilizáljuk, de a későbbiekben mindenképp ajánlott allergiatesztet végeztetni, hogy megelőzzük az ilyen súlyos reakciót” – tanácsolja dr. Pintér Judit. Az allergiavizsgálat vérből történik, és bármikor elvégezhető, a szervezetből ugyanis az ellenanyag évekkel az eset után is kimutatható.
Az allergia nem múlik el, a diétát élethosszig tartani kell. Tehát ha az allergia igazolódik, a kezelés egyetlen módja az, hogy a beteg a kérdéses összetevőt a továbbiakban nem fogyasztja. A tüneteket általában csak a halételek fogyasztása váltja ki, de egyéni érzékenységtől, az allergia súlyosságától függően egyes betegeknél már az is tüneteket okozhat, ha csak beleszagolnak a hal feldolgozása során a készülő étel gőzébe. Az Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy az igazolt allergiás betegeket ezért epinephrine (Anapen) injekcióval látják el, amely a kezdődő allergiás reakciót képes megfékezni, és a szakszerű ellátás megérkezéséig megakadályozza a tünetek súlyosbodását.(Forrás: www.allergiakozpont.hu)
Hozzászólás zárolva.