Márti őszi kacsája rozmaringos krumplival
Készítettem már szüreti kacsát, és óriási sikernek örvendett nemcsak otthon, hanem itt, az Életforma otthonfozok.hu oldalán is! Nos, ismét itt az ősz, itt a szüret, itt a szőlő, turbóztam tehát a receptemen! Ahogy egykori hajószakács barátom mondta: elveimmel ellenkezik a vasárnapi rántott csirke! Igaz, itt van helyette egy igazi különlegsség! Keress hozzá egy finom bort, ha lehet, fehéret! Irány a konyha!
Hozzávalók:
- 4 kacsacomb
- jó két marék fehér szőlő – szár nélkül
- 15 dkg füstölt szalonna felkockázva
- 3 fej hagyma négybe vágva
- 6 gerezd fokhagyma
- 6 ek olívaolja
- 3 tk só
- 1 tk őrölt köménymag
- 1 tk fehérbors
- 3 tk majoránna
- 1,5 dl fehérbor
Körítéshez:
- Fejenként 2-3 kiflikrumpli
- 5-6 ág rozmaring levelei
- 2-3 fej fokhagyma szétnyomva
- tengeri só
- frissen őrölt bors
- olívaolaj
Elkészítés:
Jól bedörzsöltem a fűszerekkel a kacsát. Ha van időd, ezt előző nap is megteheted, annál ízletesebb lesz. Melegítsd 180 C° fokosra a sütőt, végy elő egy tepsit, locsold meg kicsit olajjal, és dobd bele a szalonnakockákat.
Közben egy serpenyőben forrósíts olajat, és a combok mindkét oldalát kapasd meg egy picit, hogy szép pirosak legyenek, és vedd ki. Tedd egy tepsibe a combokat. Szórd köré a hagymát, a fokhagymát, a szőlőt, öntsd rá a serpenyőben maradt zsiradékot, végül a bort. Jöjjön a jótékony alufólia, amivel betakarom, és már mehet is be a sütőbe. Kb. másfél óra alatt elkészül (javasloma hústűpróbát!), és az utolsó 15 perce már leveszem a fóliát!
Amíg várom a csodás illatokat a sütőből, addig összedobom a garnérungot! A kiflikrumplikat héjastól megfőzöm, meghámozom, karikára vágom, vagy csak háromba töröm, ha a rusztikusság a cél! Sütőpapírral kibélelt tepsibe szórom. Jól szórjuk meg a rozmaringlevelekket, a fokhagymával, sóval borssal, majd locsoljuk meg olajjal.
Amint kész a kacsa, a tepsit légkeveréses 250 fokosra erősítem, és már dugom is be a krumplit. Kb. 15 perc alatt kész!
Jó étvágyat a nem mindennapi, ám de remek őszi fogáshoz!
Hozzászólás zárolva.