Lengyel, magyar, két jó barát
Tudjuk a tokaji aszúról, hogy ünnepi bor. Ha pedig van alkalom, amelyhez tökéletesen passzol, az kétségkívül a karácsony. Nemcsak egyedisége és magas minősége miatt igaz ez, hanem az étel-bor párosítás révén is, hiszen ha belegondolunk, ünnepi süteményeink tele vannak aszalt gyümölcsökkel, lekvárral, mézzel, és tökéletesen illenek ehhez a bortípushoz. Éljen a lengyel származású bejgli és a magyar tokaji megbonthatatlan barátsága!
Hozzávalók a tésztához:
a diótöltelékhez:
- 30 deka darált dió
- 25 deka porcukor
- másfél alma
- 5 deka sárgabaracklekvár
- 5 deka mazsola
- 8-10 deka birsalmasajt
a máktöltelékhez:
- 30 deka darált mák
- 25 deka porcukor
- 7 deka mazsola
Mákos-vaníliás kifli adventreÉdes testvérek a mák és a karácsony! Mi sem bizonyítja jobban, mint Rosemarie Neuwiesinger máktermelő, akitől ezt a receptet kaptam Sallingbergből. Karakterében hasonlít anyukám vaníliás kiflijéhez, de javaslom, ezt is próbáljátok ki!
- 1 zacskó vaníliás cukor
- 2,5 deci tej
- csipetnyi só
- 1 kk reszelt citromhéj
- 3 szem összetört szegfűszeg
Elkészítés:
A lisztet a vajjal elmorzsoljuk. Az élesztőt 1 deci langyos tejjel és a 3 deka cukorral felfuttatjuk, majd a vajas liszthez keverjük. Hozzáadjuk még a tészta többi alkotórészét, alaposan összedolgozzuk, majd 4 cipóba osztva lisztezett deszkán, letakarva a duplájára kelesztjük. A diós töltelékhez a cukrot 1/2 deci vízben felforraljuk, és hozzáöntjük a darált dióhoz, amit ezután a reszelt almával, az apróra vágott birsalmasajttal, a mazsolával és a lekvárral jól összekeverünk. A mákos tölteléknél a tejhez adjuk az összes hozzávalót, és hirtelen felforraljuk. A tűzről levéve hagyjuk kihűlni. A megkelt tésztacipókat lisztezett deszkán egyenként nagyon vékonyra kinyújtjuk, és felkenjük rá a diós, illetve a mákos töltelékeket. Szorosan összetekerjük, majd a négy rudat sütőlemezre téve, tetejüket tojásfehérjével megkenve körülbelül 1 óráig hideg helyen pihentetjük, majd előmelegített, forró sütőben barnáspirosra sütjük. Ha kihűlt, folpackba csomagolva hűvös, száraz helyen tároljuk.
A mai Lengyelország területéről származó, hozzánk osztrák közvetítéssel érkező sütemény lassan 200 éve jelent biztos pontot karácsonykor az asztalunkon. Hosszú ideig a mákos és a diós változat volt ismert, de ma már a gesztenyés és az aszalt gyümölcsös variációk, illetve mindezek kombinációi is kedveltek. A sütőből kikerülő bejgli a legtöbb családban több étkezést is végigkísér, és erre alkalmas a tokaji aszú is. Ha mindössze egy-egy pohárral iszunk ebből a gazdag, koncentrált borból, tegyük vissza a dugót, a hűtőben ilyen állapotban is megőrzi értékeit egy-két hétig. Ha az ünnepek alatt tokaji aszút innál, használd a #KoccintsAszuval hashtaget, és oszd meg mindenkivel az élményt!
Hozzászólás zárolva.