Facebook hozzászólás
3 807

Kelkáposzta és pöri, avagy mi az a plutyka?

Amikor elhíreszteltem, hogy plutykát készítek, szinte egyből jött a kérdés, mi az a plutyka… – írja az őrülten jó ételek szakértője. A válasz nehéz, mert semmilyen szótárban nem, szerepel ez a kifejezés. A tájszó egyébkként kelkáposzta főzeléket jelent, és egyébként meg nagyon finom, különösen jól fog esni ezekben a hideg, téli napokban!  

Kelkáposzta pörivel, Kép: Steffel Csaba
Kelkáposzta pörivel, Kép: Steffel Csaba

Hozzávalók:

a főzelékhez:

  • 1 db kelkáposzta (kb.1 kg)
  • 40 dkg burgonya
  • 1 db nagyobbacska paradicsom
  • 1 ek egész kömény
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 3-4 ek liszt
  • bors, só
  • (1/2 ek. kristálycukor)

a pörkölthöz:

  • 60 dkg pulyka felsőcomb filé
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db paprika
  • 1 db paradicsom
  • fűszerpaprika
  • őrölt kömény

Elkészítés: 

A pörkölthöz, a pulyka combhúst felkockázzuk, vagy már eleve így vásároljuk meg. A paprikát és a paradicsomot is kis kockákra daraboljuk.

Tüzes pulykaszárny ízes bulgurral
Most egy kicsit az afrikai kontinens forróságába is belekóstolhatunk. A főszereplő a harissaszósz, ami többféle chilipaprikából, paradicsomból, fokhagymából, készül, jellegzetes ízét pedig a koriander és a kömény adja. Hazája Tunézia, ahol mozsárban őrlik a hozzávalókat, és olajjal állítják be az állagát. A paradicsommal kevert változatát leginkább a Kebab-ba vagy Gyros-ba teszik, illetve mártogatóként kínálják különböző falatokhoz. Mi a pulykaszárnyat dobjuk fel vele őrülten jól!

A vöröshagymát felaprítjuk, egy kevés zsiradékon üvegesre sütjük, meghintjük fűszerpaprikával, aztán egyből hozzáadjuk a paprikát és a paradicsomot, megsózzuk, őrölt köménnyel, fokhagymával ízesítjük, annyi vízzel ami épp ellepi, legalább 10-15 percig csendesen rotyogtatjuk, tehát pörköltalapot készítünk. A felkockázott húst az alapba rakjuk, és vízzel felöntögetve puhára főzzük. Közben a kelkáposztát, megtisztítjuk, szükség szerint a külső leveleit, valamint a torzsarészét eltávolítjuk, majd egy nagyobb lábosban feltesszük főzni, sóval, borssal és egy csapott evőkanálnyi egész köménnyel ízesítjük. (Természetesen a köményt kiválthatjuk őrölttel is, de én kimondottan szeretem, kelkáposzta főzelékben az egész köményt.) Amíg a káposzta egyet rottyan megpucoljuk a burgonyát, és a paradicsommal együtt, kis kockákra daraboljuk, aztán a kelkáposztához adjuk. A lisztből, egy-két kanálnyi zsiradékkal zsemleszínű rántást készítünk, lehúzzuk a tűzről, zúzott fokhagymát adunk hozzá, gyorsan elkavarjuk és azonnal felöntjük hideg vízzel, keverés nélkül félretesszük pihenni, amíg burgonya megpuhul. A fokhagymás rántásunkat felkeverjük és a szépen rotyogó főzelékünket besűrítjük vele, illetve a pörkölt szaftjából is kanalazhatunk hozzá, hogy egy kis színt kapjon. A főzés végén egy egész kevés cukorral finomíthatjuk, de ez legyen fakultatív! Ehhez kíván jó étvágyat Steffel Csaba, az őrülten jó ételek bloggere!

 

 

 

 

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!