Egyszerű palócleves, a téli csoda
Nagyon szeretünk jó kis tartalmas leveseket kanalazni ilyen téli időben. Nem véletlenül! Egyszerűen kívánjuk! Szerencsére a magyar konyha bravúros levesekkel szolgál. Ezt a receptet egy olyan tévés kolléganőmtől tanultam, aki nemcsak isteni levest tudott készíteni, hanem, csodálatosan ejtette ki anyanyelve szavait! Élvezet volt hallgatni, … hát még ezt a levest enni!
Hozzávalók:
- ½ kg bárányhús
- 15 dkg krumpli
- 2 sárgarépa
- 1 fehérrépa
- 25 dkg zöldbab
- 2 közepes vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 csokor kapor
- 1 paradicsom
- 1 paprika
- 2 dl tejföl
- 5 dkg zsír
- só
- bors
- őrölt fűszerkömény
- fűszerpaprika
- babérlevél
- 1 ek finomliszt
Elkészítés:
Megolvasztjuk a zsírt egy lábasban, és megpároljuk a hagymát, a paradicsomot és a paprikát. Most jöhet hozzá a báránycomb, a fokhagyma, a só, a bors, az őrölt fűszerkömény. Addig pirítjuk, amíg a hús ki nem fehéredik. Megszórjuk fűszerpaprikával, gyorsan elkeverjük, ügyelve arra, nehogy leégjen, és azonnal adunk hozzá kb. 2 dl vizet. Izesítjük a babérlevéllel, és fedőt rakunk rá. Ez a leves alapja. Ha úgy látjuk, hogy összeállt az egész, akkor adunk hozzá még mésfél liter vizet, és továbbra is fedő alatt főzzük tovább. Most jöhet hozzá a már elkockázott krumpli, a répák és a zöldbab. A tejfölt a liszttel csomómentesre elkeverjük. Adhatunk hozzá egy kis levest is, és úgy is keverjünk rajta egyet-kettőt, majd óvatosan az egészet visszaöntjük a levesbe. Ha már minden puha, megszórjuk az apróra vágott kaporral, és kész! Jó étvágyat!
Hozzászólás zárolva.