HOGY TÉLEN IS "CINCOGHASSUNK"
Anyósom lecsója télire
Soha ennyi paprikát, paradicsomot nem kaptunk a barátainktól, a szomszédainktól, mint az idén. A hűtőbe már be se fér! Nincs más hátra, mint eltenni télire amennyit csak lehet! Egyszerűen remek, dolog majd télen ráütni egy tojást vagy egy lecsós szeletet összedobni! Nosza, előkaptam anyósom receptes füzetét, mert ebben utolérhetetlen volt. Íme, a bizonyíték!
Hozzávalók:
- 2 kg érett paradicsom
- 4 kg zöldpaprika
- ½ kávéskanál szalicil üvegenként
Elkészítés:
Mossuk meg alaposan mind a paradicsomot, mind a paprikát. Az utóbbinak vegyük ki a csumáját, az ereket, majd karikázzuk fel. Egy pillanatra dobjuk forró vízbe a paradicsomokat, kapjuk ki, mert így szépen meg tudjuk hámozni. A végén vágjuk négybe mindegyiket. Tegyük nagy lábasba a paradicsomokat, kezdjük főzni. Amint egyet rottyan, adjuk hozzá a zöldpaprikát is, és azzal is hagyjuk rottyanni egyszer. Forrón szedjük teljesen tiszta üvegekbe, és tegyünk mindegyikre egy kis szalicilt. Azonnal lekötjük, és másnapig szárazgőzben tartjuk.
Menemen, a törökök lecsója
Autentikus török étel. A lecsó török formája egy mennyeien szaftos tojásos étel, amit Törökországban leginkább reggelire fogyasztanak. Sok paradicsompürét vagy friss kockázott paradicsomot használnak fel hozzá, fedő alatt párolódik szinte végig az étel. Idős török nénikétől tanultam meg az elkészítését , nagyban hasonlít a mi verziónkhoz. Pammer Lívia receptje érkezik – egyenesen a piacról!
Anyósom augusztust tartotta a lecsóeltevés hónapjának, mert szerinte ilyenkor a legédesebb, egyben a legzamatosabb mindkettő. A szeptemberi paprikát és paradicsomot már savanykásnak tartotta. Szerintem is itt az idő!
Jó étvágyat a télre is!
Hozzászólás zárolva.