MÚLT SZÁZADI PRAKTIKA
Házi szilvadzsem a lőrinci nagyimtól
A nagyi mindig azt mondta, hogy a legnagyobb lábos kell a művelethez. Egyszerre, csak maximum 2 kg szilvából készítsük, mert akkor gyorsan felforr, és nem kell órákat mellette állni! Ehhez egy 4-5 literes lábas pont jó. Rém egyszerű, majd meglátod! Csak rum legyen elég!
Hozzávalók:
1 kg szilva
25 dkg cukor
üvegenként 1 evőkanál rum
Elkészítés:
A kimagozott szilvákat feltesszük a cukorral nagy lángon főzni. Csak addig megy a művelet, amíg forrni kezd. (A héj soha ne váljon le!) Így forrón befőttes üvegekbe töltjük, és mindegyik tetejére öntünk 1 evőkanálnyi rumot. Gyorsan, még forrón lekötjük, azonnal szárazgőzbe rakjuk, és addig ott is hagyjuk, amíg ki nem hűlt. Feltétlenül lásd el megfelelő címkével az üvegeket, hogy tudd, mihez nyúlsz a kamrában!
Ennyi a mált századi praktika! Majd meglátod, mennyire jó lesz majd a hosszú, téli napokon!
Klári féle nagyon gyors szilvásgombóc o, o, o, ó…
Itt-ott a piacon még lehet kapni szilvát, de ha nem, vegyél mélyhűtöttet. Azt is nagyon jó lesz. Ez a gombóc egy turbós változat, ahogy egyik unokatestvérünk, Klárika készíti. Ügyes, nem kell hozzá a krumplival bajlódni. Ugorjunk neki!
Hozzászólás zárolva.