Karácsonykor azok is nekiállnak legalább egy-két süteményt elkészíteni, akiket máskor nehéz rávenni erre. A gyakorlatlanságból, tapasztalatlanságból fakadóan bizony követünk el hibákat, de ezeket nagyrészt lehet orvosolni.
Sütéskor nagyon fontos az alapanyagok pontos kimérése. Mérőpoharat folyékony anyagokhoz használjunk, a szilárdakhoz mérleg kell, a mérőpohár azokhoz nem elég pontos.
Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy a sütőpor szavatossági ideje lejárt-e, könnyen ellenőrizhetjük a minőségét. Vegyük el belőle egy keveset és cseppentsünk rá vizet. Ha elkezd pezsegni, még használható.
A térfogatnövelőket - a sütőport és a szódabikarbónát - lehetőség szerint mindig szitáljuk hozzá a liszthez, és alaposan keverjük el benne. Ha nem keveredik el rendesen a liszttel, a megsült tésztában nagyobb lyukakat képezhet a megcsomósodott szódabikarbóna.
A szódabikarbóna lúgos anyag, amely bármilyen savas tartalommal (ecettel, citromlével, íróval vagy joghurttal) reakcióba lépve széndioxid-buborékokat hoz létre. A sütőpor viszont szódabikarbónából és valamilyen savas por keverékéből áll, és így erjesztő hatását kétféleképpen fejtheti ki: vagy nedvesség hatására, ha a savas, illetve lúgos összetevői reakcióba lépnek, vagy egyszerűen hő hatására. A sütőpor tehát dupla hatású, következésképp sokkal hatékonyabb.
A szódabikarbóna és a sütőpor tárolására is a jól zárható, száraz edény az ideális. Ha zacskókban vesszük, akkor ezeket a zacskókat is minden esetbe nedvességtől, fénytől elzárva, viszonylag hűvös helyen tároljuk.
Annak, hogy az élesztő nem fut fel, több oka is lehet. A leggyakoribb hibalehetőségek, ha túl hideg tejben, vagy ellenkezőleg, túl melegben akarjuk felfuttatni az élesztőt. Probléma lehet ezen kívül a szavatosság lejárata is, de problémát okozhat az is, ha túl sokáig hagytuk "futni", és összeesett.
Az élesztő remekül bírja a mélyhűtést, tartsunk egy-két kockát a mélyhűtőben, így bármikor süthetünk kelt tésztát.
Ha a tésztánk nem akar összeállni, adjunk hozzá egy kevés tejet vagy tejfölt, az segít.
Az aprósüteményt azonnal el kell távolítani a tepsiről, ha kivettük a sütőből. Legcélszerűbb ezeket sütőpapíron sütni, így annak egyik sarkát megfogva, a konyhapultra kihúzva a tartalmával együtt ezt egyszerűen megtehetjük.
Egyre jobban terjed mifelénk is az amerikai módi, miszerint a hozzávalókat cup-ban, azaz csésze mértékegységben adják meg. Ne jöjjünk zavarba, ha ilyet látunk, jegyezzük meg, ebben az esetben 1 cup, azaz 1 csésze 2,5 dl.
A háztartási sütőkön a hőfok megjelölések a legritkább esetben tükröznek valós adatot. Érdemes beszerezni egy sütőhőmérőt - már 2000 forintért is kaphatunk ilyet, egyszerű fém szerkentyű, felakasztható a sütő rácsára belül -, hogy figyelemmel tudjuk kísérni a valódi sütési hőmérsékleteket.
Eszedbe jutott már, hogy mennyire hatékony egy biciklis futárszolgálat a városi közlekedésben? A nagyvárosokban, mint Budapest, egyre népszerűbbek azok a futárok, akik kerékpárral oldják meg a csomagszállítást, hiszen a lüktető forgalomban gyorsabban célba érnek, és még a környezetet is kímélik. Mi áll ennek a trendnek a hátterében, és milyen előnyöket kínálnak ezek a szolgáltatások?
A gyerekek világa játékkal, kíváncsisággal és felfedezésekkel van tele: itt az aktivitás és a mesevilág olyan elemek, melyek nemcsak fejlesztik a kicsik képességeit, hanem tartalmasabbá, boldogabbá is teszik a mindennapjaikat.
A természetes szülés fontosságára hívta fel a figyelmet Dr. Siklós Pál, hiszen szerencsére már akár két császár után is lehetséges a hüvelyi szülés, ahogyan ikreknél is. A szülészfőorvos kiemelte a magánegészségügy azon vitathatatlan előnyét, hogy személyhez kötött szülésznő és/vagy szülészorvos választására is lehetőség van.
A női és férfi szervezet egészsége sokszor más jellegű figyelmet kíván. Bár a hétköznapi rohanásban hajlamosak vagyunk a kellemetlen tüneteket elbagatellizálni, a korai odafigyelés gyakran meghálálja magát.
Nőként sokat kombinálunk, ami időnként bosszantó, de néha nem is rossz szokás. Kiváltképp akkor, ha olyan szituáció előtt állunk, mint egy lakásból való költözés az új családi házba.