A cukor alattomos módon hat szervezetünkre, nagyon sok rossz hatással: kimeríti az inzulintermelést, a sejtek nem tudják többé feldolgozni a cukrot, gyakran inzulinrezisztancia, cukorbetegség alakul ki, nőknél PCOS-t is okozhat, savasítja a szervezetet – ami számos kóros folyamatot indít el, például candidiázis alakul ki –, elvonja a vitaminokat és a kalciumot. Az már csak mellékhatás, hogy elhízást okoz, amelynek következményei a civilizációs betegségek: magas vérnyomás, szív- és érrendszeri problémák, rákos megbetegedések – sorolja Huszár Zsuzsa táplálkozási szakértő.
„A feldolgozott élelmiszerek 90%-ában van cukor. Ez nem csak az édességekre vonatkozik, a sós készítményekben, félkész ételekben ugyanúgy megtalálható – hívja fel a figyelmet a szakértő. – A gyártók ugyan két módszert is alkalmaznak, hogy a cukrot „elrejtsék” a fogyasztók elől: vagy nehezen azonosítható nevek mögé bújtatják el, vagy a cukrot nem édesítő összetevőként, hanem mint állományjavítót, stabilizátort vagy térfogatnövelőt tüntetik fel. A galaktóz, maltóz, laktóz, keményítőszirup vagy kukoricaszirup mögött is mind a cukor rejtőzik!” Így találhatjuk meg üdítőkben, gyümölcslevekben, péksüteményekben, gabonakészítményekben, energiaszeletekben, fűszerekben, köhögés elleni szirupokban, tejtermékekben, egyes aszalt gyümölcsökben, salátaöntetekben, levesekben és természetesen a gyorséttermek ételeiben is – teszi hozzá.
Alapvetően nem a termékekkel van a baj, hanem az összeválogatásuk módjával, és azzal, hogy nem vagyunk tudatos fogyasztók. A szakértő konkrét példákat említ: egy gyümölcsital és egy tejszelet, amit mondjuk az anyuka vesz a gyerekének, 9 kockacukornyi mennyiségű cukrot jelent, ami rengeteg egy 20 kiló körüli gyerek szervezetének: ez pontosan 30,7 gramm cukor, vagyis az ajánlott napi bevitel háromszorosa – egy uzsonna alkalmával. Anyuka pedig megiszik egy kakaós tejet egy „fitt” müzliszelettel – amelyben több a cukor, mint a simában! –, ez pedig 17 kockacukornyi mennyiséget, 58,6 gramm cukrot, vagyis a napi bevitel kétszeresét jelenti – egy főétkezések közötti kiegészítő étkezésre. Egyébként a nők számára naponta 25 gramm, férfiaknak 37 gramm cukor bevitele ajánlott.
Gyakran hangoztatott nézet, hogy a szervezetnek kell a cukor, mert abból merít energiát, és az agy is cukorral működik! Ez igaz, de nem így – szögezi le Halász Zsuzsa. Az anyagcserénk ugyanis minden bevitt élelmiszert cukorrá alakít át, de egy rendkívül hosszú és bonyolult folyamat végén. Ha ezt a munkát elvesszük tőle, felborul az egész rendszer. „Leginkább úgy tudnám érzékeltetni, hogy az autó is üzemanyaggal megy, amit átalakít a maga módján, miután a tankba töltöttük. Ha egyenesen a motorblokkra tölteném, mi történne? Tönkremenne a szép autónk. Ezt tesszük magunkkal nap mint nap. Autót vehetünk másikat, de testet természetesen nem. Azt meg kell óvnunk az élet végéig” – figyelmeztet a táplálkozási szakértő.
A cukornak előnye, jó tulajdonsága nincs. Rögtön a szájban megkezdi romboló munkáját, fogszuvasodást okoz, megbontja a szájüreg PH- értékét, és táplálja a gombákat, baktériumokat. Lefelé haladva ingerli az egész emésztőrendszert, refluxra, fekélyre hajlamosít a savasítás által. A gyomorban lévő káros bélbaktériumokat táplálja, ezzel fenntartja a gyulladást. Rothasztó baktériumok keletkeznek, amely megfigyelhető már csecsemőkorban cukros tea fogyasztását követően. Az erjedés és a vele járó méreganyagok, amellekkel túlterhelt májunk nem tud megküzdeni, károsítják a bélrendszert. A vese is károsodik a sok cukorfogyasztástól. Immunrendszerünket, amely javarészt a bélrendszerben lakik, állandóan leterheli a cukor és a cukor által fenntartott gyulladásos, oxidációs állapot. Csoda, hogy nem tudunk megbirkózni egy egyszerű náthával sem? Hogy állandóan fáradtak vagyunk, úgy érezzük, sosem tudjuk kipihenni magunkat? Fáj minden tagunk, az ízületeink? A cukorral egyszerűen lefárasztod magadat! (Az egészséges cukorpótlókról itt olvashatsz!)